Google ar vrea să știe cum arată casa ta în interior, ”ca să-ți fie bine”

Google ar vrea să știe cum arată casa ta în interior, ”ca să-ți fie bine”

Google, alături de cei de la iRobot, ar dori să știe cum arată casa ta în interior, iar asta ar trebui să-ți fie de folos, cu toate că există și un revers al medaliei.

Aspiratoarele autonome sunt destul de utile dacă n-ai timp să faci tu treaba asta, dar nici nu-ți place să se adune praful prin casă. Modelele Roomba sunt, probabil, cele mai cunoscute, iar modelul i7+ este capabil să creeze hărți interioare cu ajutorul unei camere video de rezoluție joasă, dar și cu datele odometrice ale robotului. O hartă îl poate ajuta pe utilizator să ceară aspiratorului să curețe o anumită cameră, cu ajutorul comenzilor vocale.

iRobot și Google intră într-un parteneriat care nu e doar despre comenzi vocale. Aceștia vor să descopere soluții pentru crearea și administrarea unei case inteligente.

”Roboții cu capacități de mapare vor fi foarte importanți în viitor, pentru că vor ajuta alte dispozitive inteligente să lucreze mai bine împreună”, spune Colin Angle, președinte și CEO al iRobot.

Un aspirator ar putea să învețe unde sunt celelalte dispozitive și ar putea apoi să preia comenzi vocale de la utilizator. Ai putea cere Google să pregătească o cafea în bucătărie, iar datorită hărții, sistemul va ști ce are de făcut.

Acum ceva mai bine de un an, apăreau temeri cu privire la faptul că aspiratoarele Roomba ți-ar putea mapa casa, iar apoi ar putea vinde datele către companii ca Amazon sau Google. Pare că acum nici măcar nu mai e nevoie de vânzare, având în vedere ideea de parteneriat.

Jamie Lee Williams, avocat în cadrul Electronic Frontier Foundation, spune că informațiile despre mărimea unei case și numărul de piese de mobilier pot oferi detalii despre veniturile unei persoane. În timp, ar putea fi identificate chiar și mărcile preferate de posesor. Albert Gidari, director al departamentului de confidențialitate de la Stanford Center for Internet and Society, spune că dacă iRobot ar vinde astfel de date, ar putea avea diverse probleme juridice.

Citește și: