Google dezvăluie cea mai îngrijorătoare statistică despre securitatea Gmail

Google dezvăluie cea mai îngrijorătoare statistică despre securitatea Gmail

Google s-a numărat printre primele servicii online care au suportat autentificarea în doi pași, dar asta nu înseamnă că utilizatorii o folosesc.

Google are foarte multe servicii în portofoliu, dar foarte mulți internauți asociază compania americană doar cu motorul de căutare omonim și cu Gmail. Majoritatea posesorilor de Android își găzduiesc toate fotografiile în Google Photos, în timp ce mulți dintre noi au ajuns să fie dependenți de Google Drive sau de opțiunile ce facilitează colaborarea din Google Docs. Cu toate acestea, se pare că prea puțini utilizatori se gândesc la securitatea contului.

Într-o conferință pe teme de securitate desfășurată în urmă cu câteva zile, inginerul Grzegorz Milka a dezvăluit o statistică șocantă legată de Gmail. Deși este incredibil de ușor să activezi autentificarea în doi pași pentru respectivul serviciu de mail și toate celelalte servicii Google, peste 90% dintre utilizatori refuză să o facă.

Dacă este prima oară când afli de autentificarea în doi pași, respectivul sistem de securizare a contului se reflectă într-o etapă suplimentară a procesului de autentificare. După ce îți tastezi parola, ești nevoit să introduci un cod format din câteva cifre sau litere. Respectiva combinație suplimentară de caractere îți este expediată printr-un SMS sau o poți vedea în aplicația Google Authenticator. Cei care folosesc un Android pot primi o notificare pe aparat pentru a confirma că tentativa de autentificare nu provine de la un hacker sau alt internaut malițios.

Dacă vrei să activezi autentificarea în doi pași pentru contul tău, este suficient să accesezi această adresă și să urmezi pașii de pe ecran. Când Grzegorz Milka a fost întrebat la Usenix Enigma 2018 de ce Google nu-și forțează utilizatorii să facă tranziția la autentificarea în doi pași, răspunsul a fost cât se poate de simplu. Oficialii gigantului din Mountain View nu vor să piardă utilizatori și să facă un compromis de intuitivitate pentru securitate sporită. De partea cealaltă a baricadei, dacă ai un iPhone, a devenit aproape imposibil să folosești serviciile online ale Apple fără autentificarea cu doi factori.

Citește și: