Google vrea să renunțe la autentificarea în doi pași prin SMS

Google vrea să renunțe la autentificarea în doi pași prin SMS

Într-o perioadă în care majoritatea serviciilor online importante au integrat un algoritm de autentificare în doi pași, Google vrea să și-l schimbe pe al său.

Indiferent dacă știi sau nu cum se cheamă, este foarte posibil să folosești un algoritm de autentificare în doi pași. Acest sistem este definit prin utilizarea unui cod primit pe telefon, pe lângă parola tradițională, în procesul de autentificare pe diverse pagini web. De cele mai multe ori, respectivul cod suplimentar este recepționat prin SMS sau email, dar poate veni și printr-o aplicație dedicată sau o notificare pe mobil prin care ți se cere acordul explicit.

Din păcate, au apărut mai multe dovezi că sistemul de coduri expediate prin SMS nu este atât de sigur pe cât se credea inițial, iar cei de la Google vor să fie siguri că nu-ți accesează nimeni contul. Din acest motiv, gigantul din Mountain View speră să convingă toți utilizatorii să migreze către autentificare în doi pași prin intermediul unor notificări explicite generate de o aplicație dedicată pentru mobil. Utilizatorii de Android vor primi nativ respectivele notificări, în timp ce posesorii de iPhone vor fi nevoiți să-și instaleze aplicația Google sau autentificatorul omonim.

Acest sistem de notificări în timp real pe mobil este semnificativ mai eficient decât metoda SMS-urilor. Pe lângă faptul că îți permite să te autentifici când ai nevoie, te ajută să blochezi în timp real tentativele care nu au fost inițiate de către tine. În plus, având în vedere că este vorba doar de un tap pe ecran, nu mai trebuie să scrii coduri mai mult sau mai puțin complicate, eficientizând semnificativ procesul.

Începând de săptămâna viitoare, toți cei care se vor autentifica pe un dispozitiv nou cu contul Google vor fi invitați să adopte noua soluție de autentificare în doi pași prin notificări pe mobil. Tot atunci, vor putea să ignore noua soluție și vor avea opțiunea să rămână la SMS-uri.

google-prompt

Citește și: