Google Chrome începe să penalizeze site-urile cu securitate scăzută

Google Chrome începe să penalizeze site-urile cu securitate scăzută

Timp de câteva decenii, adresele web au fost precedate de HTTP, dar Google Chrome va penaliza site-urile care nu sunt precedate de HTTPS.

La prima vedere, diferența dintre HTTP și HTTPS este de un singur caracter. În practică însă, tranziția globală la https se reflectă într-un internet mai sigur pentru toată lumea. ”Hypertext transfer protocol secure” facilitează criptarea tuturor informațiilor care pleacă dinspre computerul tău către internet. Astfel, nimeni dintr-o rețea locală nu-ți poate afla datele de autentificare pe Gmail, de exemplu.

Google a încurajat de câțiva ani adoptarea standardului HTTPS pentru site-uri și a sporit poziția printre rezultatele la căutări a paginilor web care au trecut la noul protocol de criptare a datelor. A sosit timpul ca Google Chrome să penalizeze toate celelalte website-uri care sunt în continuare nesecurizate.

Google a început să favorizeze site-urile cu HTTPS în 2015. Între timp, majoritatea paginilor pe care le vizitezi în mod regulat sunt protejate cu acest algoritm. Încă de acum un an, dacă intrai în Chrome pe o pagină HTTP care te invita să tastezi o parolă sau să-ți tastezi datele de card, erai notificat în privința faptului că respectivul transfer de date către serverul din spatele site-ului pe care te afli nu este securizat.

Dacă în ianuarie 2017 notificările erau asociate în Google Chrome doar site-urilor care te obligau să tastezi date sensibile, în 2018 se va extinde la toate site-urile care folosesc în continuare HTTP. Respectivul mecanism de avertisment va apărea în Chrome 68 ce urmează să fie lansat în curând.

Partea bună este că acele notificări vor funcționa ca o încurajare adusă celor care au amânat tranziția la pagini web mai sigure. Pe de altă parte, oricum există statici optimiste vizavi de ce s-a întâmplat online până la această oră. Conform celor de la Google, 68% din întregul trafic realizat de Chrome pe Android și Windows este criptat. Mai mult decât atât, 78% din traficul de pe Chrome OS și Mac s-a bucurat de același beneficiu. În final 81% dintre primele 100 de site-uri de pe internet folosesc implicit prefixul HTTPS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: