Revoluția angajaților de la Google: ce îi nemulțumește la gigantul online

Revoluția angajaților de la Google: ce îi nemulțumește la gigantul online

Angajații Google nu mai cred că firma pentru lucrează mai pune principiile mai presus decât profitul și cer închiderea proiectului de lansare a unui motor de căutare cenzurat pentru China.

„Mulți dintre noi am acceptat să ne angajăm la Google cu valorile companiei în minte, inclusiv cu poziția față de cenzura și modul de supraveghere al cetățenilor de autoritățile chineze, și înțelegeam că Google era o companie care punea principiile înainte profitului”, se arată în scrisoarea deschisă a angajaților pentru conducere care a fost publicată recent și pe Medium.

„După un an de dezamăgiri incluzând Proiectul Maven, Dragonfly nu mai credem că ține la principii”.

La momentul publicării articolului, scrisoarea era semnată de 11 persoane, însă în cursul zilei numărul acestora a crescut la 300.

Google lucrează de ceva vremea la un motor de căutare cenzurat pentru a intra pe piața din China. Cunoscut ca Project Dragonfly, motorul de căutare va ascunde rezultatele care contravin politicilor statului comunist.

Compania a avut câteva obstacole în cale; mai mulți angajați au semnat o scrisoare deschisă în care au criticat demersul, iar vicepreședintele SUA, Mike Pence, a sfătuit gigantul să renunțe la proiect. Un purtător de cuvânt al companie a declarat că dezvoltarea unui astfel de motor de căutare este una de explorare și că nu este aproape să lanseze produsul în China.

„Dragonfly în China ar stabili un precedent periculos într-un moment extrem de volatil din punct de vedere politic, unul care ar face mai greu pentru Google să refuze realizarea unui proiect asemănător pentru alte țări cu viziuni similare cu China”, mai scriu angajații Google.

Aceștia aîncheiat scrisoarea solicând conducerii mai multă transparență, o comunicare mai clară și o răspundere reală. „Google este prea puternic pentru a nu fi tras la răspundere. Merităm să știm ce construim și merităm să avem un cuvânt de spus în aceste decizii importante”.

Citește și:
Sursa: CNBC