De ce gamingul la o rezoluție 4K încă e un vis îndepărtat

De ce gamingul la o rezoluție 4K încă e un vis îndepărtat

Nvidia a anunțat cu surle și trâmbițe noua serie de plăci video care vor putea face gamingul 4K o realitate, însă datele ne arată că o să mai treacă mult timp până când gamingul la 4K să devină normă.

Potrivit celui mai recent sondaj Steam Hardware Survey, doar o mică parte din utilizatorii Steam au computere și monitoare îndeajuns de performante pentru a urca rezoluția jocurilor la 1440p și 4K. Marea majoritate a utilizatorilor aleg în continuare rezoluția Full HD.

1920 x 1080 este rezoluția principală pentru peste 62% din utilizatorii Steam, ceea ce nu este surprinzător, însă interesant este că peste 30% dintre aceștia folosesc rezoluții mai mici de atât. A doua cea mai populară rezoluție este 1366 x 768 (13%), găsită în multe laptop-uri de buget.

Doar 4% dintre utilizatori folosesc o rezoluție de 2560 x 1440 și mai puțin de 1% aleg o rezoluție 4K. De asemenea, datele arată că nici monitoarele ultra wide nu sunt foarte populare în rândul gamingului pe Steam.

Cum era de așteptat, majoritatea sistemelor sunt construite în jurul unui procesor Intel (83,4%), cu o placă video de la Nvidia (75%). La procesoare, puțin mai mult de jumătate dintre respondeții sondajului au declarat că au un procesor cu 4 nuclee (58,5%) și 30% au procesoare cu 2 nuclee. Cea mai populară placă video este GTX 1060 (14%), potrivită pentru acele rezoluții 1080p.

Când vine vorba de realitate virtuală în jocuri, Oculus Rift (47%) se bate cu HTC Vive (42%).

Aceste date ne arată că majoritatea gamerilor încă au echipamente vechi ce nu pot rula cele mai noi jocuri sau jocurile video cu cerințe de sistem ridicate.

Așadar, gamingul 4K la 60 fps este încă departe, mai ales în condițiile în care noile plăci video de la Nvidia au un preț ridicat, iar monitoarele 4K încă nu au devenit îndeajuns de accesibile, mai ales monitoarele 4K cu o rată de refresh variabilă la 120 Hz sau 144 Hz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: