18 oct. 2018 | 19:40

Gadgetul care îți salvează viața dacă riști să fii electrocutat

VIDEO ACTUALITATE

Sunt o mulțime de gadgeturi pe care probabil că ți-ar plăcea să le ai, dar sunt și câteva de care poate chiar ai avea nevoie cu adevărat.

Ghinioniști care au murit electrocutați în timp ce lucrau au existat dintotdeauna. Se întâmplă din varii motive, dar întotdeauna rezultatul e tragic. Dacă lucrezi în locuri în care riscul de electrocutare este sporit, sigur te-ar ajuta un gadget care să te avertizeze dacă riști să atingi ce nu trebuie.

Proxxi e un senzor care bâzâie dacă te apropii prea tare de curenți de mare voltaj, iar designul nu-ți stă în cale, deoarece îl porți ca pe ceas. Compania care îl produce a anunțat că deja a vândut toate produsele de evaluare și că se pregătește să livreze brățări de acest fel către GE, Con Edison, Baker Hughes, Schnieder Electric sau ABB.

Compania a luat startul atunci gând British Columbia Hydro l-a însărcinat pe Richard Sim să creeze un produs care să-i protejeze pe muncitori. Campbell Macdonald, partenerul său, a creat un prototip pe care l-a prezentat și altora.

”Am descoperit că toți muncitorii care lucrează în medii de risc și-ar fi dorit așa ceva”, a declarat Sim, care adaugă că a fost surprins să descopere că gadgetul e cerut și în industrii ca a manufacturii, a petrolului sau a construcțiilor. ”E o problemă de 40 de miliarde de dolari”, a mai adăugat acesta.

Proxxi e un senzor de voltaj care detectează echipamentul aflat sub tensiune. Acesta analizează distanța purtătorului față de un astfel de dispozitiv și notifică utilizatorul dacă zona de atenție a fost depășită, dar și dacă limitele de apropiere au fost trecute.

Astfel, chiar dacă ai de-a face cu un cablu pe care poate nu l-ai remarcat, gadgetul te avertizează, ca să nu te apropii mai mult decât e sigur. Poți conecta brățara la un smartphone și poți afla și detalii despre curent, ca să știi dacă ai de-a face cu o sursă casnică sau una industrială, de exemplu.