De ce e o idee proastă să fumezi iarbă în spațiu

De ce e o idee proastă să fumezi iarbă în spațiu
Sursa foto: Green Rush Daily

Internetul a explodat după ce Elon Musk a fumat iarbă în direct, iar acum unii oameni se întreabă dacă astronauții ar putea fuma iarbă în spațiu – pentru că da, e o curiozitate pe care o avem cu toții, nu?

Adevărul este că astronauții nu fumează iarbă – cel puțin, nu în spațiu. Motivul este simplu – dacă aprinzi focul într-un mediu foarte oxigenat (așa cum este o stație spațială), mai multe bile de foc ar putea să explodeze în toate direcțiile în care există combustibil inflamabil.

Dincolo de riscul combustiei, mai sunt și problemele de sănătate care apar odată cu fumatul de iarbă într-un mediu cu microgravitație. Omul de știință Neil deGrasse Tyson a explicat mai bine aceste motive când un reporter l-a întrebat cum ar fi să fumezi iarbă în spațiu.

„Problema este că în spațiu multe lucruri te pot ucide”, a explicat Tyson. „Așa că dacă faci ceva ce îți poate altera înțelegerea asupra realității, nu e în interesul sănătății tale. Dacă vrei să te droghezi în spațiu, închide-te în cabina ta și nu ieși de acolo. Pentru că ai putea să strici niște lucruri fără să vrei”.

Subiectul fumatului de iarbă în spațiu a venit după ce Tyson și-a exprimat părerea cu privire la haosul creat după ce Musk a fumat iarbă în direct. „Lăsați-l pe om să se drogheze dacă vrea să se drogheze”, a zis Tyson. „El e cel mai bun lucru pe care-l avem de la Thomas Edison încoace”.

Cei de la NASA nu își asumă riscuri în privința drogurilor – fie ele în spațiu sau pe Pământ – de decenii întregi însă. Din 1986, angajații NASA nu au voie absolut deloc să folosească droguri recreaționale, fie că sunt sau nu la serviciu. Astfel, astronauții sunt testați înainte să fie angajați pentru a detecta eventualele urme de marijuana, cocaină, amfetamină și alte substanțe din corp. În mod constant și aleatoriu, ei sunt testați din nou, pentru a dovedi că respectă regulamentul.

Citește și:
Sursa: Live Science