Telefonul, interzis în școlile celei mai libere țări din UE

Telefonul, interzis în școlile celei mai libere țări din UE

Folosirea smartphone-urilor în timpul orelor de curs nu e tocmai benefică pentru elevi, iar într-o țară europeană tocmai au fost interzise dispozitivele în școli.

Încă din 2017 se vorbea despre interzicerea telefoanelor mobile în școlile din Franța. Ideea s-a materializat între timp, astfel că elevii nu vor mai avea voie să își folosească telefoanele mobile la școală.

Ideea legii a apărut pentru prima dată în timpul campaniei electorale a lui Emmanuel Macron și a ajuns chiar un subiect de îngrijorări cu privire la sănătatea tinerilor, care au devenit ”superconectați” la tehnologie.

Franța a interzis deja folosirea smartphone-urilor de către șoferi, chiar și dacă sunt trași pe dreapta, astfel că măsura actuală, care privește totuși școlile, nu trebuie să ne mire foarte tare.

Telefoanele erau deja interzise în timpul orelor de curs încă din 2010. Noua lege interzice folosirea smartphone-urilor și în timpul pauzelor, dar și în timpul mesei. Școlile au totuși posibilitatea de a face diverse excepții justificate.

Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației din Franța, recunoaște că telefoanele inteligente reprezintă, într-adevăr, un progres tehnologic, dar susține că acestea nu ar trebui ”să ne monopolizeze viața”.

În prezent, cam 90% dintre tinerii francezi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani dețin propriul smartphone. Blanquer spune că interzicerea ”trimite un mesaj societății franceze”. Va mai dura, însă, până când o asemenea măsură va fi implementată și în alte țări europene.

Măsura nu e una deloc rea, argumentul invocat de cei care spun că tinerii sunt prea conectați la telefoanele mobile e valid. Nu trebuie să faci cine știe cercetări științifice ca să îți dai seama de asta, e suficient să te uiți în jur și să vezi cu ce se preocupă tinerii (și nu numai, evident).

Și eu stăteam pe telefon la școală, doar că mai puțin decât cei de acum, pentru că S1-le de pe vremuri nu era atât de performant și nu prea aveam ce face cu el la vremea aia. Lipsa atenției exista, însă, iar dacă te apuci să discuți pe Messenger cu câțiva prieteni, mai dai câteva like-uri pe Instagram și două scroll-uri pe Facebook, ai pierdut o bună parte din ora de curs.

Poate că e drastică măsura de interzicere a telefoanelor și în pauze și în timpul mesei, dar și aici găsești destul de ușor o justificare. Comunicarea față în față ar trebui să primeze în fața ecranului telefonului, iar interzicerea telefoanelor în orice spațiu al școlii va promova, de voie, de nevoie, interacțiunile directe între elevii care au uitat să-și mai ridice ochii din display.

Iar pentru cei care au neapărat nevoie de telefon, există deja mențiunea că școlile pot face excepții justificate, așa că nu ar trebui să apară probleme.

Citește și: