Avertisment pentru bărbați: dezastrul climatic le afectează fertilitatea

Avertisment pentru bărbați: dezastrul climatic le afectează fertilitatea

Nimeni nu mai ține contul studiilor care demonstrează că schimbările climatice ne amenință viitorul pe Pământ, însă, cu toate acestea, încă există aspecte care nu au fost luate în calcul.

Constatările recente publicate în jurnalul „Nature Communications” arată că schimbările climatice ar putea fi o amenințare pentru fertilitatea masculină. Noile descoperiri dezvăluie că undele de căldură distrug sperma insectelor și au un impact negativ asupra fertilității generațiilor viitoare.

Echipa de cercetători afirmă că infertilitatea masculină în perioadele undelor de căldură ar putea să explice de ce schimbările climatice au un impact asupra anumitor specii, inclusiv a extincțiilor din anii recenți.

„Știm că biodiversitatea suferă din cauza schimbărilor climatice, însă motivele specifice sunt greu de identificat”, a declarat Matt Gage, liderul grupului de cercetare. Tot el a precizat că studiul arată că funcția spermatozoizilor este sensibilă în momentul în care mediul se încălzește.

O atmosferă mai caldă va fi mult mai volatilă și periculoasă, evenimentele extreme precum undele de căldură fiind tot mai frecvente și intense.

Echipa a investigat gândacul de făină (Tribolium castaneum) pentru a explora ce efecte au undele de căldură asupra fertilității masculine. Insectele au fost expuse fie temperaturilor standard, fie unor temperaturi cu 5-7 grade Celsius peste valoarea termică optimă.

Astfel, oamenii de știință au arătat că undele de căldură au redus la jumătate masculii care urmau să procreeze, în timp ce un al doilea val aproape i-a sterilizat. Pe de altă parte, femelele nu au fost afectate de condițiile de căldură. În urma undelor de căldură, masculii și-au redus producția de spermatozoizi cu trei sferturi și orice spermă produsă s-a luptat să migreze în tractul feminin, unde era probabil să moară înainte de fertilizare.

Citește și: