De ce vom trăi într-o lume a adevăratelor extreme meteo

De ce vom trăi într-o lume a adevăratelor extreme meteo

Ai remarcat că vremea începe să o ia razna, încet dar sigur, iar dovezile pe care le aduc oamenii de știință cu privire la schimbările climatice n-ar mai trebui ignorate.

Perioadele cu vreme caracteristică verii vor fi prezente din ce în ce mai mult în Europa, America de Nord și Asia, conform unui studiu publicat în Nature Communications.

Temperaturile din ce în ce mai crescute din zona arctică au încetinit circulația curenților de aer, astfel că fronturile de presiune ridicată sau scăzută rămân blocate, iar vremea nu se mai poate regla singură.

”Vara asta am remarcat o intensitate foarte ridicată a valurilor de caniculă, iar îngrijorător e că acestea vor continua și de-acum încolo”, arată Dim Coumou, unul dintre coautori, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Blocajele curenților de aer vor duce la apariția unor extreme ale extremelor: zilele însorite se vor transforma în perioade caniculare, seceta în incendii de vegetație, iar ploile se vor transforma în inundații.

Încetinirea sau blocarea circulației aerului este de multă vreme un motiv de temeri în rândul climatologilor, deși majoritatea studiilor s-au concentrat până acum pe tiparele iernilor.

O cauză a slăbirii curenților este alterarea diferențelor de temperatură dintre zona arctică și Ecuator, ca rezultat a gazelor de seră emise de omenire. Nordul planetei se încălzește de 2-4 ori mai rapid decât restul planetei, astfel că există o scădere a diferenței temperaturilor față de cele din zona mediană. Pe măsură ce diferența scade, vânturile au dificultăți din ce în ce mai mari când trebuie să acumuleze energie pentru a se deplasa prin diverse sisteme de presiune din varii regiuni.

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu mai ilustrează un pericol: încetinirea circulației aerului ar putea duce și la alte ”surprize”, deoarece ar putea amplifica alte schimbări climatice.

”Oamenii de știință înseamnă să înțeleagă non-linearitățile, modul în care schimbările climatice interacționează unele cu altele și ce rezultate produc aceste interacțiunie”, spune Coumou, care adaugă că ”non-linearitățile pot să schimbe condițiile meteo într-o regiune extrem de rapid, astfel că apar schimbări bruște și potențial periculoase.”

Și cercetători care nu au luat parte la studiu l-au comentat și spun că ilustrează riscurile la care ne expunem din cauza perturbării tiparelor naturale de vreme. Chris Rapley, climatolog la University College London spune că ”încep să apară consecințele și acestea nu vor face decât să devină din ce în ce mai evidente. Ne-am îmbarcat într-o călătorie a cărei destinație nu arată prea bine.”