Cum a ajuns Kim Kardashian om de știință peste noapte

Cum a ajuns Kim Kardashian om de știință peste noapte
Sursa foto: Alamy/REX/MylesTooGoode/Metro UK

Inventatorul Bitcoin și vedeta de reality TV Kim Kardashian au făcut echipă pentru a lucra la o lucrare științifică publicată într-un jurnal de știință, iar lumii nu i-a venit să creadă – și pe bună dreptate, pentru că totul a fost doar o păcăleală.

Vedeta apare ca fiind autoarea lucrării, pe când inventatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, este trecut drept co-autor. Studiul are drept temă o metodologie algoritmică pentru eficientizarea sistemelor de comerț electronic. Acesta a fost publicat în Drug Designing & Intellectual Properties International Journal.

Limbajul lucrării este extrem de tehnic, iar mulți au fost convinși că Nakamoto este cel care se află în spatele acestui lucru. Dacă nu, al treilea autor, Tomáš Pluskal, ar fi putut fi responsabil de scriitură.

„Întotdeauna am crezut că talentele științifice ale lui Kim erau puțin subestimate, așa că am vrut să îi ofer oportunitatea de a arăta această parte necunoscută a ei”, a explicat Pluskal, conform Retraction Watch. „E inutil să spunem că știința prezentată în lucrare nu ar fi ajuns la o calitate atât de înaltă fără contribuția ei”.

Jurnalul în care a fost publicat studiul este deținut de o companie numită Lupine Publishers. După cum a explicat Pluskal, studiul este unul fals și nici Kardashian, nici Nakamoto nu au scris vreun cuvânt. Studiul în sine a fost construit de un jurnal exploatator.

Asemenea jurnale profită de oamenii de știință noi în domeniu, care vor cu disperare să fie descoperiți. Ele le cer acestora sume exorbitante pentru a le publica cercetările și sar peste procesul de evaluare care oferă lucrărilor științifice credibilitate.

Pluskal este cel care se află în spatele păcălelii. Cu ajutorul programului SCIgen de la MIT, calculatoarele au scris cercetarea în locul lui. „Am folosit SCIgen pentru o vreme”, a spus el. „Este un instrument fantastic care salvează mult timp și reduce povara și stresul asociate cu pregătirea unei lucrări”.

Citește și: