Facebook și BlackBerry se acuză reciproc de furturi intelectuale

Facebook și BlackBerry se acuză reciproc de furturi intelectuale
Florin Cașotă
Florin Cașotă
13:30 05.09.2018

Facebook acuză BlackBerry că i-a furat tehnologia de trimitere a mesajelor vocale și dă în judecată compania pentru încălcarea unui brevet de invenție, astfel intensificând luptele legale dintre cele două companii.

Cei de la Facebook au depus un dosar cu 118 pagini la curtea federală din San Francisco acuzând BlackBerry că a furat tehnologia de trimitere a mesajelor vocale, dar și încălcarea a altor șase brevete de invenție. Rețeaua socială caută să fie recompensantă financiar pentru acestă incălcare, dar fără a preciza suma pe care o vrea. BlackBerry nu a comentat asupra acestor acuzații încă.

După cum spunea, pe lângă faptul că BlackBerry ar fi furat acea tehnologie, Facebook spune că BlackBerry a folosit tehnologii care imbunătățesc modul de livrare al elementelor grafice pe telefoane, dar și de audio și video și o tehnologie care centralizează datele GPS și de tracking pentru a fi analizate.

Acest nou proces continuă lupta legală dintre cele două companii. În martie, BlackBerry a dat în judecată Facebook în Los Angeles, acuzând rețeaua socială că a încălcat numeroase brevete de invenție pentru telefoane mobile. BlackBerry susține că Facebook a folosit neautorizat tehnologia în propriul serviciu de mesagerie, Facebook Messenger, dar și în WhatsApp sau Instagram.

BlackBerry și-a făcut un obicei, dar și o metodă de a ridica veniturile, căutând brevetele vechi de inveție și le cere companiilor să plătească dacă vor să mai folosească tehnologia.

Astfel, cei de la BlackBerry spun că au inventat aspectele principale ale aplicațiilor de mesagerie din prezent: notificările, marcarea mesajelor citite etc. Pentru BlackBerry asta nu este doar o joacă, ci chiar o sursă de venit. Veniturile din licențe de utilizare s-au triplat la 50 de milioane de dolari pe trimestru din vara lui 2016. La finalul lui 2017, brevetele aduceau 22% din veniturile totale ale companiei, de la 6.3% cât produceau în mai 2016.

Când nu mai poți face bani din telefoane, o faci din trecut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Bloomberg
Etichete: