Experiențele din copilărie chiar sunt mama tuturor relelor

Experiențele din copilărie chiar sunt mama tuturor relelor

Deja știam că persoanele dezavantajate din punct de vedere socio-economic au o stare de sănătate mai proastă și o speranță de viață mai mică decât ceilalți. Dar care sunt exact factorii care ne afectează la nivel biologic și vârsta la care suntem mai vulnerabili?

Modul în care mediul social ne influențează biologia, la nivel molecular, este neclar, însă procesele care au legătură cu îmbătrânirea ar putea fi implicate. Un astfel de proces este legat de metilarea ADN-ului și este utilizat de celule pentru a controla expresia genelor. Cu alte cuvinte, este vorba de momentul în care celulele decid să activeze sau să dezactiveze o anumită genă.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie sugerează că acest proces ar putea fi afectat de evenimentele din copilăria noastră, influențând modul în care îmbătrânim. Astfel, influențele externe pot modifica sau accelera schimbările legate de vârstă. De asemenea, există asocieri între metilarea ADN-ului și stresul, regimul alimentar și poluarea.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au folosit date de la 1,099 adulți din Marea Britanie. Pe lângă probele de sânge, echipa a colectat informații despre circumstanțele socio-economice ale persoanelor, timp de 12 ani. Aceste date includeau și informații despre ocupația și statutul social al părinților, de când copiii aveau 14 ani.

Potrivit oamenilor de știință, numai ultima măsurătoare a arătat o legătură directă cu procesul de metilare al ADN-ului. Persoanele care aveau părinți cu job-uri obișnuite și presărate de rutină erau cu aproximativ un an mai în vârstă, comparativ cu indivizii care aveau părinți ce ocupau poziții manageriale.

Persoanele care nu aveau părinți care munceau sau ai căror părinți muriseră, erau cu 2,4 sau cu 1,85 ani mai bătrâni, în funcție de algoritmul utilizat.

De asemenea, calculele au luat în considerare și alți factori relevanți, inclusiv fumatul și greutatea corporală. Rezultatele sugerează că metilarea ADN-ului are un impact major asupra biologiei umane, care este deosebit de vulnerabilă în perioada copilăriei.

Citește și: