Cum vor putea metamaterialele să revoluționeze medicina

Cum vor putea metamaterialele să revoluționeze medicina

Globul ocular, fie că este ajutat sau nu de microscoape, are un rol esențial în medicină, deoarece furnizează informații creierului, care reușește să găsească diferențe subtile.

Gândește-te care este primul indiciu al cancerului de piele – o aluniță care arată ciudat. Dar al cancerului de col uterin? – celule care nu arată normal. Acesta este motivul pentru care endoscoapele sunt atât de utile: le permit medicilor să observe locuri inaccesibile, care fără ajutorul acestora ar fi rămas ascunse.

Dar chiar și în acest caz apar probleme, deoarece majoritatea endoscoapelor prezintă doar caracteristicile de la suprafața organelor, în timp ce un diagnostic bun necesită analizarea celulelor care sunt ascunse sub această suprafață.

Pentru a trece peste aceste impedimente și a face instrumentele mai eficiente, cercetătorii și-au propus să dezvolte un endoscop care să fie capabil să dezvăluie caracteristici ascunse.

În demersul lor savanții au apelat la metamateriale. Structura acestora schimbă proprietățile optice ale materialului, iar asta înseamnă că putem construi materiale care pot face lucruri foarte ciudate.

Astfel, savanții au creat un metamaterial 2D care este format din inele de coloane. Diametrul și spațierea coloanelor modifică local proprietățile optice ale suprafețelor. Efectiv, lumina emisă de fiecare inel se îmbină cu cea a celorlalte inele. Acest proces de amestecare poate avea ca rezultat o interferență constructivă (un punct luminos) sau o interferență distructivă (un punct întunecat).

Lentilele din metamaterial sunt plate și au fost proiectate pentru a reduce eventualele erori. Cercetătorii au testat instrumentul în comparație cu alte două endoscoape mai tradiționale și acesta s-a dovedit a fi mult mai eficient.

Savanții au demonstrat că pot obține imagini relativ clare ale epidermei, alveolelor, cartilajelor și vaselor de sânge. În plus, au reușit să detecteze o anomalie în imaginile histologice, lucru care nu ar fi fost posibil cu ajutorul endoscoapelor tradiționale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Arstechnica