16 iul. 2018 | 19:35

Ce s-a întâmplat în corpul tău când te-ai uitat la finala Cupei Mondiale

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat în corpul tău când te-ai uitat la finala Cupei Mondiale
AFP

Franța și Croația s-au înfruntat pe teren în meciul final al Cupei Mondiale 2018, iar fanii fotbalului de pretutindeni au avut parte de emoții și puls crescut.

Fotbalul este un hobby activ, se pare, chiar dacă nu îl practici. Rezultatele unui meci pot avea consecințe reale asupra stării spectatorilor. Majoritatea consecințelor sunt pozitive. Atunci când țin cu o echipă, oamenii dezvoltă un sens de comunitate, socializează mai ușor cu cei din jur și beneficiază de o stimă de sine crescută atunci când echipa respectivă câștigă. Acest devotament are și un preț, conform lui John Ryan, cardiolog la University of Utah Health Care.

„Sunt mai speriat de fapt pentru oamenii din tribune”, a spus el. „Ei sunt cei care se deshidratează. Ei ar putea să consume alcool, să se înfierbânte și să se streseze”. Aceste lucruri nu sunt sănătoase, în mod evident, iar dispozitivele Apple Watch și Fitbit ale fanilor fotbalului arată că pasiunea investită în meciuri pune inimile acestora în pericol. Atacurile de inimă acute pot fi cauzate de emoții puternice, precum cele experimentate în fața dezastrelor naturale sau la vizionarea unui meci de fotbal.

După mai multe decenii în care cardiologii au analizat rata infarcturilor în rândul fanilor sportivi, ei au ajuns la concluzia că să ții cu o echipă anume îți crește șansa de infarct. În 1996, după ce Franța a bătut Olanda și a eliminat-o din Campionatul European, au murit de atac de inimă cu 14 bărbați olandezi decât într-o zi normală. „Poate că emoțiile acestor jocuri intense au declanșat evenimentele cardiovasculare”, a explicat Robert Kloner, director de cercetări cardiovasculare la Huntington Medical Research Institutes din Southern California.

Motivul pentru care fotbalul declanșează emoții atât de puternice este că oamenii se identifică cu echipa preferată. „Când echipa mea se descurcă bine, lumea e minunată, și mă simt bine, și sunt fericit”, a explicat Ed Hirt, profesor de psihologie socială la Indiana University, Bloomington, mentalitatea fanilor fotbalului. „Și dacă echipa mea pierde, e ca și cum lumea s-a sfârșit”.

Un alt fenomen observat în rândul fanilor fericiți că echipa lor a câștigat este  așa numita violență de sărbătoare. Uneori, oamenii sunt așa mândri că echipa lor a câștigat, încât încep să distrugă lucruri în jurul lor. Jason Lanter, profesor de psihologie la Kutztown University, care studiază comportamentul fanilor sportivi, este de părere că îmbinarea dintre emoții și alcool este de vină pentru izbucnirile violente.

Ryan are o sugestie pentru fanii fotbalului – la următorul meci, ar fi bine să se hidrateze, să nu fumeze și să consume alimente și alcool cu moderație, pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe cei din jur.