31 ian. 2018 | 18:48

Eclipsa de Lună: Cum vezi „Luna albastră” chiar și în România prin NASA

ACTUALITATE
Eclipsa de Lună: Cum vezi

Eclipsa de Lună din 31 ianuarie este prima de „Lună albastră” din ultimii 150 de ani. Sunt câteva ore în care e posibil să vezi și din România, deși nu-i cel mai bun teritoriu pe care să te afli pentru acest fenomen astronomic rar. 

[readmore]

Dacă vrei să afli de ce are Pământul eclipsă de Lună, citește aici un articol amplu despre acest fenomen rar.

În 2017, eclipsa de Soare a fost totul. De la Donald Trump până la oameni de pe internet, atenția s-a concentrat pe un fenomen rar și spectaculos. Din păcate, aceea n-a fost vizibilă în România. Acum, în 2018, avem eclipsă de Lună. Nici aceasta nu e vizibilă foarte bine din România, dar internetul te ajută. Chiar NASA s-a oferit să facă un live, ca să vezi ce se întâmplă în spațiu.

Eclipsa de Lună și „Luna albastră”

Fenomenul eclipsei de Lună, care duce către o „Luna albastră”, se va mai produce abia în 2028. Totuși, dat fiind că au trecut 150 de ani de la ultimul, mai bine profiți de acest moment. Trebuie să știi însă că denumirea „Luna albastră” este una de folclor și n-are mare însemnătate pentru astronomie. Ce-i extraordinar e că vor fi fost în ianuarie două Luni pline.

Eclipsa de Lună va fi cel mai bine văzută din Oceanul Pacific, în special Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și cea mai mare parte a Australiei. Eclipsa parțială de Lună se va îndrepta spre Vest și va putea fi văzută din vestul Asiei, regiunea Indiei și în Orientul Mijlociu și în Europa de Est. Eclipsa de Lună va începe la ora 12 și 51 de minute (ora României). Faza maximă va fi la ora 15 și 30 de minute.

După cum îți dai seama, noi nu vom avea cine știe ce spectacol pe cer. În cazul României, eclipsa de Lună va fi vizibilă doar când Luna începe să iasă din umbra Pământului. Asta înseamnă după 17.11 minute. Totul va fi gata până la 18.09.

Când va fi următoarea eclipsă totală de Lună

După acest moment rar, următoarea „Lună albastră” va fi pe 31 decembrie 2028. Apoi, ca un cerc închis, va mai fi o dată pe 31 ianuarie 2037. Ambele eclipse vor fi totale. Înainte de 2018, o eclipsă totală de Lună s-a desfășurat pe 31 martie 1866.

Eclipsa de Lună va fi vizibilă pe toată perioada în Alaska, Hawaii, America de Nord, Asia şi Australia. Cum „Luna albastră” nu va fi vizibilă în România, poți urmări transmisiuni online. NASA va furniza imagini live de la ora 12.30 (ora României).

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele