04 apr. 2018 | 20:30

Prima dronă poștală a Rusiei e fix ca țara ei – beată și căzută în gard

ACTUALITATE
Prima dronă poștală a Rusiei e fix ca țara ei - beată și căzută în gard

Poate că într-o zi vom vedea cum dronele livrează tot ce avem nevoie – de la medicamente la pizza – dar acea zi nu este astăzi.

Serviciul poștal al Rusiei a testat o dronă de livrare în orașul Ulan-Ude, din Siberia. Din păcate, drona nu a avut viață lungă, pentru că s-a izbit imediat de zidul unei clădiri din apropiere, iar impactul a făcut-o bucăți.

Rusia anunțase interior că are planuri să înceapă să facă livrări poștale prin intermediul dronelor. Pare o idee bună, dacă luăm în considerare mărimea țării și vremea capricioasă care poate întrerupe serviciile poștale tradiționale.

În cadrul testului, o dronă de 20.000 de dolari avea să preia un colet mic de două kilograme și să îl livreze într-un sat din apropiere. Nu a apucat să zboare prea mult, pentru că s-a izbit de o clădire cu două etaje, la viteza de 60-70 de kilometri pe oră. Incidentul nu a adus alte victime în afară de dronă și de mândria Rusiei.

drona rusia

Nu se știe sigur ce a mers prost, însă organizatorii cred că la mijloc ar fi putut fi cele 100 de spot-uri de wi-fi din apropiere. „Nu ne vom opri cu asta, vom continua să încercăm”, a zis Alexei Tsydenov, șeful regiunii prezente la test. „Cei care nu riscă nu primesc rezultate”.

Deși incidentul pare hilar, nu este reprezentativ pentru ce pot face dronele. La Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, Intel a arătat că acestea pot părea magice, când a lansat 1.200 de drone pe cer.

La ceremonia de deschidere din Pyeongchang, Coreea de Sud, cerul a fost inundat de drone care au luat pe rând mai multe forme – a unui snowboarder, a unui porumbel și a cercurilor olimpice. Coregrafia de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 a fost posibilă cu ajutorul instrumentelor de animare 3D și a programului de simulare de la Intel.