Scandalul Dieselgate îl bagă la închisoare pe șeful Audi

Scandalul Dieselgate îl bagă la închisoare pe șeful Audi

Scandalul Dieselgate pare să nu se mai termine, cel puțin pentru cei implicați direct. Șeful Audi primește o pedeapsă dură.

După ce compania Volkswagen a fost amendată cu un miliard de euro în urma scandalului emisiilor de carbon, directorul executiv Audi a fost arestat în Germania în dosarul trucării emisiilor diesel. Polițiștii îl bănuiesc pe Rupert Stadler că ascunde dovezi în legătură cu scandalul Dieselgate.

Neamțul Rupert Stadler, în vârstă de 55 de ani, a fost reținut întrucât anchetatorii sunt de părere că boss-ul Audi încearcă să ascundă dovezi necesare unei anchete privind emisiile motoarelor diesel utilizate de marca premium germană, parte a grupului Volkswagen. Acesta este acuzat de „fraudă” și complicitate la „emiterea de certificate false”. Mai mult, Stadler este suspectat că ar fi „încercat să influențeze martori și alți suspecți”. În plus, polițiștii au efectuat percheziții în apartamentul lui Stadler.

Se pare că șeful Audi ar fi fost la curent după dezvăluirea manipulărilor din SUA şi de datele false privind cantitatea de noxe din Europa. Acesta se face vinovat întrucât nu a retras de la vânzare şi din circulaţie automobilele din Europa.

Potrivit presei germane, conducerea Audi va numi un șef interimar până când se vor lămuri lucrurile în cazul lui Rupert Stadler. După arestarea lui Rupert Stadler, valoarea unei acţiuni a companiei Volkswagen a scăzut cu 2,2%.

Scandalul Dieselgate, cel mai mare din industria auto, a început în septembrie 2015 la Volkswagen, firma mamă a Audi și Porsche. Cel mai mare constructor auto din lume a echipat mai mult de 11 milioane de mașini cu softuri menite să falsifice rezultatul testelor antipoluare, ascunzând emisii care depășeau de până la 40 de ori normele autorizate.

Întrucât scandalul a început pe piața din Statele Unite ale Americii, Volkswagen a promis miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe deţinătorii de autovehicule diesel din SUA.

Citește și:
Etichete: