09 mart. 2018 | 20:00

Descoperire neașteptată la construirea metroului din Roma

ACTUALITATE
Descoperire neașteptată la construirea metroului din Roma

Poate știi că până acum câțiva ani, canalizările de la Gara de Nord erau o casă pentru oamenii străzii și șeful lor, Bruce Lee de România. O construcție cel puțin la fel de interesantă, a fost găsită de cei care au făcut săpături pentru construcția metroului din Roma.

Săpăturile le-au adus arheologilor surprize peste surprize. În urmă cu doi ani, aceștia au descoperit niște barăci militare din secolul al doilea, în timp ce excavau pentru stația Amba Aradam.

Lucrurile nu s-au oprit aici deoarece, săptămâna trecută au găsit rămășițele unui dom. Arheologii cred că acesta a aparținut comandantului postului militar.

Arheologul Simona Morretta a spus că după descoperirea barăcii militare, nu se așteptau să găsească o casă cu curte în spate, cu fântână și cel puțin 14 camere. Aceasta a mai menționat că una dintre camere părea să fi fost încălzită.

De asemenea, a mai fost descoperită și o fundație a unei alte structuri, cam de aceeași dimensiune însă, nu la fel de opulentă. Aceasta a fost găsită cam în aceeași zona, la vreo 12 metri sub suprafața inițială. Arheologii cred că structura a fost folosită pe post de depozit.

Morretta a afirmat că domul a fost păstrat într-o stare extrem de bună, decorațiunile erau aproape intacte, inclusiv podelele de mozaic.

Pereții domului au fost nivelați la o înălțime de  1,5 metri iar camerele erau umplute cu murdărie, acest lucru sugerând că domul a fost îngropat în mod intenționat în secolul al treilea, înainte ca împăratul Aurelian să înceapă să construiască zidurile de protecție care înconjurau orașul, în 271 după Hristos.

În plus, în timpul excavărilor au fost găsite artefacte rare de lemn, asemănătoare cu structurile de lemn folosite pentru construirea fundațiilor și mai multe grinzi. Morretta a precizat că, de obicei, în Roma nu se găsesc rămășite de lemn. Acestea au fost descoperite deoarece arheologii au săpat mai adânc decât de obicei.

În prezent, 21 din cele 24 de stații ale rutei, de pe Linia C, care leagă centrul orașului de o zonă situată la estul Romei, sunt funcționale. Stația San Giovanni, care va prezenta câteva dintre artefactele descoperite în timpul săpăturilor, se va deschide cât de curând.