19 oct. 2017 | 18:10

Structuri misterioase pe care niciun arheolog nu le înțelege, găsite cu Google Earth

ACTUALITATE
Structuri misterioase pe care niciun arheolog nu le înțelege, găsite cu Google Earth

Arheologii au descoperit, via Google Earth, 400 de structuri misterioase de piatră pe marginile vulcanilor dintr-un deșert izolat din Arabia Saudită, care ar putea avea mii de ani vechime.

Conformațiile au fost găsite cu ajutorul Google Earth în regiunea Harrat Khaybar din Arabia Saudită și au fost supranumite „porțile“ – de la „porțile Raiului“. Deasupra unor domuri antice de lavă, unele structuri depășesc în lungime un teren de fotbal de patru ori. Experții cred că vârsta lor poate fi de până la 7000 de ani.

Dr. David Kennedy, de la University of Western Australia, a spus că scopul conformațiilor de piatră rămâne necunoscut. „Porțile se găsesc aproape exclusiv în câmpuri de lavă sterpe și neospitaliere, locuri care par să fie dintre cele mai neprimitoare pentru specia noastră“, a scris Kennedy în jurnalul Arabian Archaeology and Epigraphy.

Deasupra porților se pot vedea rămășițe ale unor râuri de lavă, lucru ce sugerează vârsta lor înaintată. Cele mai mici porți au 13 metri în lungime, pe când cele mai lungi au 518 metri, potrivit Live Science. O parte din structurile găsite au mai mulți pereți de piatră care formează designuri dreptunghiulare, în timp ce altele, denumite porți de tip I, conțin un perete cu grămezi de pietre la capete.

Structuri misterioase de piatră

În trecut au mai fost descoperite în Estul Mijlociu mii de structuri asemănătare care formează șabloane geometrice, dintre care unele în formă de roată, vechi de 8500 de ani. Unele din ele aveau o semnificație din punct de vedere astronomic, fiind construite pentru a se alinia cu răsăritul solstițiului de iarnă, pe când altele erau folosite pentru a vâna animale.

Din moment ce porțile au fost descoperite prin satelit, arheologii încă nu au avut șansa să le cerceteze încă. Dr. Kennedy a spus că doar munca pe teren va putea determina perioada în care acestea au fost construite.

Structuri misterioase de piatră