Declarația unică a dărâmat site-ul ANAF: cum dispare declarația 600

Declarația unică a dărâmat site-ul ANAF: cum dispare declarația 600

Guvernul a reușit să vină cu o soluție pentru declarația 600. Acum se numește declarația unică și decizia Guvernului a făcut site-ul ANAF să pice.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat ordonanța de urgență prin care Codul fiscal este modificat, astfel încât să includă și declarația unică. Aceasta ar trebui să rezolve problemele cu declarația 600, care a blocat mare parte din ANAF și din discuțiile oamenilor la început de an. Ultima fază pe declarația 600, după schimbarea guvernului, a fost că termenul de depunere a fost amânat până pe 15 aprilie, ca să fie cumva soluționată problema în acest timp.

Odată cu anunțul Guvernului, site-ul ANAF a intrat în „grevă”. Nu funcționează decât un homepage de avarie cu mesajul: „Lucrare de mentenanţă. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulţumim pentru înţelegere. Sistemul de depunere declaraţii este funcţional, inclusiv sistemul de verificare a stării depunerii declaraţiilor.” Se prea poate să fie mentenanță ca detaliile despre declarația unică să fie adăugate. Ar fi o surpriză plăcută ca o instituție a statului să se miște atât de repede.

Mesajul afișat de site-ul ANAF.

Ce presupune declarația unică pentru ANAF

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat că ordonanța de urgență schimbă fundamental mecanismul de până acum. „Trecem de la un sistem cu șapte declarații pentru persoanele fizice la declarația unică”, a spus acesta. Totodată, unicitatea asta se extinde și plăților: în loc de patru, anticipate, va fi una singură, o dată.

„[Cu declarația unică] mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat – impozit pe venit, CAS și CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a mai spus Teodorovici.

[readmore]

Problemele cu declarația 600 au pornit de la volumul mare de taxe pe care ar fi trebuit să-l plătească cineva care primește bani pe drepturi de autor. Acum, ministrul a spus că Guvernul a mers pe varianta opririi la sursă. Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor și sunt și salariați vor fi în continuare scutiți de plata contribuțiilor pentru asigurări de sănătate și asigurări sociale.

Declaraţia unică duce la dispariția a şapte declaraţii: D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605. Numărul estimat de contribuabili care vor depune declaraţia unică: 964.166.

Nu în ultimul rând, ministrul a mai precizat că până pe 15 martie au depus declarații online doar 5% din contribuabili, de unde și reducerea aceea de doar 5%. „[Asta arată] foarte clar obligația, nevoia și logica schimbării acestui mecanism”, a mai spus Teodorovici. Toți contribuabilii care vor avea nevoie de îndrumare pentru depunerea online vor primi ajutor, a mai asigurat ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: