Declarația 600: ANAF a descoperit internetul și te lasă s-o depui online

Declarația 600: ANAF a descoperit internetul și te lasă s-o depui online

Începând de azi, declarația 600 pentru venituri din drepturi de autor va putea fi depusă și online, cu ajutorul serviciului „Spaţiul Privat Virtual”,  după cum a anunțat ANAF.

Declarația 600: Termene și condiții ANAF

Este obligatoriu să depui Formularul 600 până pe 31 ianuarie, dacă îndeplinești condițiile – persoană fizică, ce a obținut în 2017 venituri extra-salariale, din drepturi de autor, mai mari de 22.800 lei pe an (1.900 lei pe lună). Până astăzi, formularul se putea depune fizic, prin prezentarea la ghișeu, sau prin poștă, cu confirmare de primire. O alternativă era depunerea electronică prin portalul e-guvernare.ro, dar putea fi aleasă doar de persoanele cu un certificat digital calificat.

Reprezentanții ANAF au transmis pe Facebook că declarația va putea fi depusă și online de acum încolo. „La nivelul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală ) au fost dispuse toate măsurile organizatorice necesare în vederea asigurării realizării procesului de depunere și prelucrare facilă și rapidă a formularului 600 pentru venituri independente. În acest sens, contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile ANAF, prin poștă, cu confirmare de primire, urmând ca, începând din data de 15 ianuarie 2018, declarația 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro”, a informat ANAF.

În jur de 210.000 de persoane au obligația de a depune declarația 600 pentru drepturi de autor, pentru a contribui la asigurările sociale (CAS) și la asigurările sociale de sănătate (CASS). „Această informare se adresează acelor persoane fizice rezidente în România ce au realizat în anul 2017 venituri extra salariale, vor realiza în anul 2018 venituri extra salariale, chiar dacă au şi calitatea de salariat. Calitatea de salariat nu are relevanţă faţă de obligaţia plăţii asigurărilor sociale pentru venituri extra salariale”, au explicat consultanţii fiscali.

Declarația 600 pentru venituri independente: Ce a făcut bine ANAF și ce nu

Măsura de depunere online este binevenită. Totuși, au rămas mai puțin de două săptămîni până la termenul limită. Cozile mari de până acum au contribuit la schimbare, fie ea și cu întârziere.

Oricum, oamenii sunt în continuare furioși, pentru că, în anumite cazuri, poți ajunge să datorezi statului mai mulți bani decât ai încasat în urma activităților independente, potrivit Avocatnet.

Citește și: