De ce rănile se vindecă mai rapid ziua decât noaptea

De ce rănile se vindecă mai rapid ziua decât noaptea
Sursa foto: Salk Institute

Părinții și bunicii ne spuneau mereu când eram mici și bolnavi sau răniți să dormim, pentru că somnul are rolul de a ne ajuta să ne „reparăm”.

Cu toate astea, studiile recente arată că, atunci când vine vorba de vindecarea rănilor, corpurile noastre se vindecă mult mai rapid dacă acestea apar în timpul zilei decât în timpul nopții. Motivul? Ritmul nostru circadian afectează felul în care funcționează celulele corpului.

Dacă până acum se credea că ritmul circadian era controlat doar de „ceasul cel mare” din hipotalamus, oamenii de știință suspectează că acest ceas biologic se extinde mai departe, la celulele din corp. Astfel, momentul din zi în care te-ai rănit are un efect direct asupra rapidității cu care te vei vindeca.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii de la Cambridge University au analizat în 2017 felul în care celulele pielii răspund diferit, în funcție de momentul zilei. Când ne rănim, aceste celulele fibroblaste se duc la zona afectată și restaurează proteinele, pentru a reface țesutul. Totuși, eficiența fibroblastelor depinde de o proteină – mai exact, actina. Când în corp nu există suficientă actină, mobilitatea fibroblastelor scade. Nivelul de actină depinde însă de ritmul circadian.

Oamenii de știință au făcut experimente atât pe culturi de fibroblaste crescute în vase de laborator, cât și pe șoareci. Ambele au arătat că rănile se vindecă mai lent în condiții nocturne, din cauza vitezei diferite de răspuns din partea fibroblastelor.

„Vedem în mod constant o diferență dublă în viteza de vindecare a rănilor între ziua și noaptea percepute de ceasul biologic„, a explicat biologul John O’Neill, autor senior al studiului. „Atât în celule, cât și în șoareci, putem reseta răspunsul de vindecare prin a păcăli celulele să creadă că este altă perioadă din zi – de exemplu, prin aprinderea luminilor noaptea și oprirea lor ziua în diferite momente ale zilei în cazul șoarecilor, sau folosind medicamente care alterează ceasul biologic în cazul celulelor de laborator”.

Motivul pentru care ne vindecăm mai repede ziua nu este știut, dar cercetătorii cred că ar putea fi un rezultat al procesului de evoluție. Astfel, rănile noastre se vindecă mai repede ziua pentru că în acea perioadă este cel mai probabil să fim activi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: