30 mart. 2018 | 20:30

Datele Facebook folosite de Cambridge Analytica sunt în continuare pe net

ACTUALITATE
Datele Facebook folosite de Cambridge Analytica sunt în continuare pe net

Ar fi trebuit să fie șterse pentru todeauna, dar un nou raport ne atrage atenția asupra faptului că o parte dintre datele care au dus la scandalul cu Facebook și Cambridge Analytica sunt disponibile online.

Au trecut deja câteva săptămâni de când aflăm informații despre Cambridge Analytica și modul în care compania a utilizat date preluate de la utilizatorii de Facebook pentru a manipula alegerile din Statele Unite sau rezultatele referendumului pentru Brexit.

Pentru a-și atinge scopul, compania de care nu ai auzit niciodată până în acest an a strâns informații pentru peste 50 de milioane de conturi de Facebook. Întregul mecanism folosit pentru a-și atinge scopul a constat într-o aplicație mascată ca sondaj de opinie, unul dintre multele cu care te confrunți pe Facebook la intervale regulate de timp.

Partea ciudată este că, în momentul în care a izbucnit scandalul, oficialii Cambridge Analytica s-au grăbit să afirme că toate datele desprinse din conturile de Facebook au fost șterse. Un nou raport publicat Channel 4, contrazice acele declarații.

Din câte se pare, redactorii postului de televiziune britanic au pus mâna pe datele a 136.000 de conturi de Facebook din statul american Colorado. Printre informații se află rezultatele unor teste de personalitate și profilurile psihologice care au fost create pornind de la datele colectate.

Datele recuperate de Channel 4 au fost colectate începând cu 2014, anul în care Cambridge Analytica și-a început activitatea de recoltare. Informațiile cu pricina au fost deja utilizate de către republicanii din Colorado pentru a servi reclame personalizate și, în final, pentru a manipula rezultatele alegerilor.

Conform celor de la Channel 4, lista de contacte pe care au interceptat-o a trecut prin mai multe mâini în trecut și a fost înaintată dintr-o parte în alta folosind adrese de email generice, după ce au plecat de la Cambridge Analytica.

Datorită modului relaxat în care aceste informații au fost pasate de la stânga la dreapta, a devenit de mult timp imposibil să mai crezi că pot fi șterse cu ușurință sau că acest lucru a fost realizat deja.

În urma dezvăluirilor, oficialii Cambridge Analytica au reafirmat că datele colectate de ei au fost șterse în totalitate și că avocații lor pot confirma acest lucru. S-a apelat la un audit extern pentru a confirma acest detaliu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele