De la mașini Dacia vechi la „rable” nemțești, câte vechituri are România

De la mașini Dacia vechi la „rable” nemțești, câte vechituri are România

Parcul auto din România se învechește de la o zi la alta și cifrele stau mărturie. Conform unei cercetări pusă la cale de Institutul Național de Statistică, mai mult de 70% din automobilele care circulă pe șoselele din România au o vechime mai mare de 10 ani.

În România erau înmatriculate la data de 31 decembrie 2017 potrivit evidențelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor 7.635.775 de vehicule.

Din numărul total al vehiculelor înmatriculate în circulație în România, 75,6 la sută aveau în anul 2017 o vechime mai mare de 10 ani, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Potrivit INS, 85,6 la sută dintre cele 7.635.775 de vehicule sunt autoturisme.

În ceea ce privește ponderea în funcție de zonă, cele mai multe mașini sunt, așa cum era de așteptat, în regiunea București-Ilfov. Dacă iei în calcul că prima Dacia Logan a fost pusă în vânzare în 2004, dar și afluxul de mașini second hand din afară, e destul de evident ce mărci domină traficul de la noi. Programe ca Rabla au dus însă la o înnoire mai rapidă.

Potrivit cercetării cu pricina, aproape 1,5 milioane de mașini sunt înmatriculate în regiunea de dezvoltare București-Ilfov, ceea ce reprezintă cea mai mare pondere (19,5 la sută) în privința parcului total de vehicule.

În 2017 a explodat numărul înmatriculărilor mașinilor second-hand. Anul trecut au fost înmatriculate în ţară peste 519.000 de maşini second hand din import, în timp ce piaţa maşinilor noi a fost de cinci ori mai mică decât în 2016. Sunt preferate mașinile germane, ca Volkswagen sau Opel.

Câte accidente rutiere au fost în 2017 în România?

Institutul Național de Statistică a publicat și o statistică privind accidentele rutiere de pe șoselele de la noi din țară. „În cursul anului 2017 s-au înregistrat 31.106 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 42.162 de persoane accidentate, din care 4,6% persoane accidentate mortal”, se arată în cercetare.

Față de anul 2016, în 2017 numărul accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale a crescut cu 1,2%. În plus, numărul persoanelor rănite a crescut cu 1,6%, iar cel al persoanelor accidentate mortal s-a mărit cu 2%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: