Cum trăiești o viață „mai” smart acasă cu gadgeturi controlate prin telefon

Cum trăiești o viață „mai” smart acasă cu gadgeturi controlate prin telefon

Trăim într-o societate smart, fără îndoială. Dar cât visăm la orașe inteligente, mult mai eficiente pentru noi ca cetățeni, ne putem face propriul univers smart chiar în viețile noastre. În definitiv, am început deja demersul acesta cu telefonul.

Smartphone, smart TV, smartwatch, smart home sunt câteva dintre denumirile care au invadat viața modernă. Spre deosebire de un om smart (inteligent) aceste obiecte sunt și devin inteligente doar dacă știm să le folosim și să profităm de abilitățile lor.

Casa fiecăruia este sanctuarul său, castelul fiecăruia, spune-i cum vrei. Este însă locul unde ne petrecem o bună parte de timp și pe care-l putem modela după placul nostru. Dacă în trecut, regii și lorzii își îmbunătățeau castelul cu noi structuri de apărare, camere mari și impunătoare, și cu foarte multe gărzi și servitori, acum poți să faci și tu la fel, dar nu în același mod, ci mai inteligent. O casă inteligentă îți poate schimba modul de viață.

Ca în cazul telefonului inteligent, totul începe de la internet

Tenda AC15
Un router bun asigură coloana vertebrală a unei case inteligente.

Telefonul a devenit cu adevărat smart când a primit o conexiune la internet. Prima dată a fost pe conexiuni lente, prin 3G, dar în doar câțiva ani a trecut la Wi-Fi, 4G și acum se pregătește de 5G. Același tipar se aplică și dispozitivelor smart dintr-o casă.

Pentru ca toate aceste obiecte smart să funcționeaze la capacitate maximă este nevoie de o conexiune excelentă la internet. Iar un internet bun și rapid este important. După ce ai făcut un contract cu unul dintre furnizorii de internet trebuie să ai un router bun ca să poți beneficia de conexiunea rapidă, oriunde în casă.

Aici este important să nu te grăbești să alegi cel mai ieftin router pentru că o să fii enervat de lipsa de semnal sau de viteza redusă. Trebuie să ai în vedere un router dual-band care-ți poate oferi internet pe banda de frecvență 2,4 Ghz și pe cea de 5 Ghz.

Ce înseamnă asta? Routerul face două rețele la care-ți poți conecta produsele smart. Prima bandă este mai stabilă, dar viteza nu este foarte mare, pe când cea de 5 Ghz este mai rapidă, dar semnalul nu este foarte puternic. Cele două benzi previn aglomerarea rețelei și mențin viteze bune pentru toate dispozitivele conectate.

Îți recomand ca pe banda de 2,4 Ghz să-ți conectezi dispozitivele care nu necesită un internet foarte rapid și dispozitivele mobile, precum un smartphone, pentru a fi sigur că ai cel mai bun semnal, indiferent nu te afli în locuință.

TP-Link Archer C5 AC1200 poate fi ceea ce ai nevoie, deoarece este un router cu bandă duală, ce oferă o rată de transfer de 300 Mbps (2,4 Ghz) și 867 Mbps (5 Ghz), are un standard Wi-Fi 802.11ac și are un preț bun. Pentru o rețea wireless și mai bună, cu o rază de acoperire mai mare, ar trebui să arunci o privire pe Tenda Nova, un sistem cu trei module pentru diverse colțuri ale casei.

Mai departe, poți alege nenumărate produse care te-ar putea ajuta să economisești lumina și căldura consumată, produse care să-ți monitorizeze locuința și să-ți dea un simț al siguranței mai mare sau produse care să-ți aducă un plus de confort.

Pentru un plus de siguranță poți să apelezi la o yală inteligentă și la un vizor care-ți permite să vezi cine e la ușă fără să te uiți pe gaura cheii. Așadar, pentru securizarea locuinței poți să alegi un sistem biometric de acces cu cititor de amprentă ca acesta. Montezi dispozitivul apoi poți deschide ușa cu amprenta degetului, exact cum faci cu telefonul. O altă metodă de acces o reprezintă și introducerea unui cod de acces.

Dacă vrei poți să alegi o încuietoare inteligentă cu ajutorul căreia poți încuia și descuia ușa de pe smartphone sau smartwatch. Acest smart lock de la Nuki recunoaște telefonul tău și-ți descuie ușa automat când ajungi acasă. Acesta mai are o funcție bună pentru foarte mulți dintre noi, încuiere automată, la câteva secunde după ce ai plecat. Așa că nu trebuie să te mai gândești dacă ai încuiat sau nu ușa.

Dacă vrei un alt vizor poți încerca Brinno, un vizor smart cu cameră care redă imaginile pe un ecran LCD. Mai mult, acesta poate înregistra filmările pe un card microSD, astfel poți vedea cine a umblat prin fața ușii tale.

Un punct elementar de care să ții cont cu o casă smart

becuri inteligente Ikea tradfri colectie completa
O colecție de becuri inteligente de la Ikea.

Odată ce te-ai asigurat că totul este în siguranță este timpul să treci să-ți faci casa mai inteligentă, iar pentru asta ai nevoie să-ți iei prize, senzori sau becuri inteligente, ce pot fi controlate de la distanță prin intermediul unui smartphone. Pentru ca toate aceste lucrui să funcționeze este nevoie de un hub care să administreze toate lucrurile astea.

De aceea, atunci când decizi să cumperi produse smart pentru casă, trebuie să fii atent ca acele produse să fie compatibile. Pentru asta recomand ca majoritatea produselor inteligente pe care le vei instala în casă să provină de la un singur furnizor.

De exemplu, Orange îți oferă un abonament de smart home care include dispozitivul central smart, acces la aplicație, alerte și sms-uri. De la operatorul telecom vei putea cumpăra prize, senzori de mișcare, de ușă sau fereastră, senzor de inundație sau de fum, dar și o cameră video. Odată instalate vei putea vedea pe telefon imagini din casă, vei fi notificat dacă ești inundat sau dacă este fum în casă și așa mai departe. TP-Link sau Dlink sunt alți producători care au o ofertă de produse inteligente pentru casa ta.

Ce poți să faci cu ele și cum îți pot fi de folos? Este vară și în autobuz este foarte cald, dar mai ai puțin și ajungi acasă, însă nici acolo nu te vei răcori prea repede deoarece durează până când aparatul de aer condiționat poate răcori casă.

Dacă ai avea o priză inteligentă ca asta ai putea să o programezi să funcționeze la anumite ore stabilite și astfel aparatul de aer condiționat să funcționeze automat (dacă este lăsat pornit), așa că atunci când ajungi acasă e o temperatură bună.

Cu un bec inteligent poți mima și că ești acasă când nu ești. Poți programa ca becul să ilumineze și să se oprească când vrei tu. Un bec aprins ar putea îndepărta hoții chiar și atunci când tu nu ești acasă.

Unul dintre cele mai importante lucruri care te pot face mai confortabil în propria casă este controlul temperaturii. Este foarte important să nu fie nici prea frig, dar nici prea cald, dacă ai o centrală o poți programa să mențină o anumită temperatură. Totuși, poți face asta doar când ești acasă. Dacă vrei să-ți controlezi temperatura de la distanță, de pe telefon, trebuie să-ți instalezi un termostat inteligent și un receptor ce acționează pornirea și oprirea centralei termice.

O cameră video instalată în casă ți-ar fi utilă dacă ai un copil mic sau un animal de companie și vrei să vezi ce face atunci când ești plecat de acasă. Sau poate fi folosită pentru a-ți monitoriza curtea bunicilor sau casa de vacanță de la munte sau de la mare.

Scenariu SF: controlezi casa cu vocea (via asistentul digital)

Liviu Dragnea ascultat telefon Google Assistant
Asistentul digital Google Assistant.

Bineînțeles, o casă smart nu poate fi completă fără un asistent vocal, iar aici ai de ales de la Google, Amazon sau Apple. În tot mai multe produse smart sunt integrate funcții de control vocal cu unul dintre acești asistenți așa că ai putea să-i ceri Alexei, de exemplu, să aprindă luminile în sufragerie imediat cum ai intrat în casă, apoi îi zici să seteze o intensitate scăzută și să pornească un playlist de muzică. Poți vedea cum funcționează sau dacă este pe placul tău cu un Amazon Echo sau cu un Google Home Mini, produse care nu necesită o investiție foarte mare.

Încă un lucru care-ți poate îmbunătăți dramatic viața este un mediu curat, întreținut fără prea mari bătăi de cap, iar cu asta te-ar putea ajuta un robot care să facă curat după tine. Aspiratorul Xiaomi poate face aspira și spăla podelele, îl poți controla de pe smartphone și-i poți programa traseul prin casă. Așa că, în timp tu ești la serviciu, roboțelul se învârte prin casă și face curat. O menajeră care nu se plânge niciodată de prea multă muncă.

Traiul smart. La propriu

Qardio Base 2 cantar inteligent
Un cântar inteligent comunică direct cu telefonul, să știi mereu cum stai.

Pentru ca să te bucuri de toate aceste lucruri trebuie să ai grijă de sănătatea ta și să fii activ. Există nenumărate aplicații de telefon care te pot ajuta și te pot motiva să faci sport, sa-ți fie antrenorul tău personal. Mai ușor o poți face cu un smartwatch pe care-l poți folosi pentru a-și măsura semnele vitale, dar și progresul în antrenament.

Pentru un plus de informații legate de corpul tău poți să apelezi la un cântar inteligent. QardioBase 2 îți măsoară greutatea, indicele de masă corporală, dar și gradul de grăsime din corp sau nivelul de apă din organism. Produsul nu este încă disponibil în România, dar poate fi achiziționat de pe Amazon la un preț decent.

Lista aceasta nu-i deloc exhaustivă și tu știi cel mai bine de ce ai nevoie. Pentru această lume smart în care putem trăi încă de acum eu mi-am făcut un plan. Sau, mai bine zis, este o schemă sub forma unei piramide.

La bază este telefonul pe care m-aș putea baza și pentru care ar conta raportul între preț și performanță. În acest caz, poți să te orientezi spre Motorola Moto G6 Plus. Apoi, mi-aș asigura conexiunea la internet printr-un abonament bun și un echipament pe măsură, cum am dat exemplu la routere. Aș trece la un televizor smart, de ultimă generație.

Pasul următor este achiziția unei serii de becuri inteligente. Urmează prize inteligente și un sistem centralizat de control al temperaturii, fie că e vorba de iarnă, fie că e o luptă contra caniculei. Pe listă aș adăuga un asistent digital printr-o boxă dedicată. Pe aceasta aș conecta sistemelor compatibile din casă, ca să pot da comenzi vocale.

[readmore]

Spre final rămân următoarele: frigider și mașină de spălat inteligente, controlate via internet, o încuietoare inteligentă la ușă, un sistem de supraveghere video și sistem de senzori pentru monitorizarea umidității. Finalul listei este marcat de un cântar inteligent și o periuță de dinți smart. Cu toate acestea în jurul meu, la o aplicație distanță în telefon, m-aș putea bucura la maximum de minunata lume nouă a tehnologiei.

Acest articol face parte din secțiunea Tehnologia, de la prețul corect la beneficii, realizată cu sprijinul Motorola România.

Florin Cașotă
Articol scris de
Florin Cașotă
Comentarii
Florin Cașotă
06:25 / 17.08.2018