13 ian. 2018 | 18:25

Cum prelungești viața mașinii tale cu aceste sfaturi simple

ACTUALITATE
Cum prelungești viața mașinii tale cu aceste sfaturi simple

Cine nu își dorește să prelungească viața automobilului său cu câțiva ani? Pentru acest lucru nu trebuie nici să fii mecanic și nici să faci lucruri ieșite din comun.

Poate că într-o zi nu vom mai avea mașini. Vom avea doar niște vehicule care ne duc dintr-o parte în alta, nu sunt ale noastre, sunt autonome, și deservesc doar transportul. Poate. Până atunci avem însă mașini și de ele trebuie să avem grijă. În acest sens, am făcut o listă cu sfaturi.

Primul pas: schimbă filtrele la timp. Este extrem de important ca filtrele să fie schimbate la timp. Indiferent că este vorba despre cel de ulei, de aer sau de carburant, schimbarea trebuie făcută exact așa cum scrie în manual.

Apoi, spală mașina des. Vopseaua unui automobil spălat periodic va rezista mult mai mulți ani. De obicei, procesul de spălare a caroseriei îndepărtează contaminanții care duc la apariția coroziunii.

Firesc, folosește doar piese originale. Chiar dacă este un sfat aparent costisitor, fiecare șofer ar trebui să înlocuiască piesele automobilului doar de la magazinele autorizate. Piesele contrafăcute costă mai puțin, e drept, dar scurtează considerabil perioada de viață a mașinii.

[readmore]

E indicat să nu pleci repede de pe loc. Motorul trebuie să fie încălzit când automobilul pleacă de pe loc, mai ales în sezonul rece. După ce a stat multe ore nepornit, uleiul mașinii s-a scurs în baia de motor a autoturismului, lăsând componentele sensibile ale motorului neprotejate. Este recomandat ca motorul să funcționeze măcar 30 de secunde pe loc pentru ca uleiul să ajungă la toate componentele esențiale.

Nu în ultimul rând, atenție la ambreiaj. Pentru a prelungi viața ambreiajului, trebuie ca șoferul să nu elibereze brusc pedala când cutia se află într-una din viteze. Totodată, ambreiajul trebuie să fie apăsat până în podea când se schimbă treptele. Acest sfat este important întrucât kitul de ambreiaj este una dintre cele mai scumpe piese ale unei mașini.