Trei mituri despre automobile, demontate în emisiunea „Mythbusters”

Trei mituri despre automobile, demontate în emisiunea

Încă de la apariția primului automobil au apărut și miturile auto. De-a lungul vremii unele s-au confirmat, iar altele s-au dovedit adevărate exagerări. Toate au stârnit însă controverse, iar „vânătorii de mituri” Jamie Hyneman și Adam Savage au fost la locul potrivit pentru a dovedi cum stau lucrurile în lumea auto.

„Mythbusters” a fost o emisiune de televiziune în care prezentatorii dovedeau, prin tot felul de teste, dacă anumite legende urbane aveau ceva adevăr în ele sau nu. Ei bine, în cele 14 sezoane de activitate, echipa „Mythbusters” a verificat și desființat mai multe mituri despre automobile. Ți-am adunat aici trei dintre acestea.

Automobilele murdare consumă mai mult combustibil e un mit larg răspândit. Până la urmă, cărui șofer nu-i place o mașină care să consume puțin? Ei bine, vedetele Discovery au testat acest mit care s-a dovedit fals. Ba mai mult, situația s-a dovedit exact invers: cu cât mașina e mai curată, cu atât consumă mult mai mult. Cum e posibil? Simplu, particulele de murdărie fac mașina mai aerodinamică și pot reduce consumul de combustibil cu valori de până la 10%.

Apoi, sigur ai văzut în filme că cei care se ascund după un automobil pot fi protejați de gloanțe. La Hollywood, în filmele de acțiune, orice erou care se ascunde după un automobil este protejat de gloanțe. Încă un mit fals. Jamie Hyneman și Adam Savage au demonstrat că este mai sigur să te adăpostești în spatele unei pietre sau a unui zid, deoarece dacă alegi o mașină gloanțele vor trece prin automobil. Evident, dacă acesta nu este blindat.

Personaje interpretate de Bruce Willis sau Arnold Schwarzenegger ar fi trebuit să fie ciuruite de gloanțe dacă scenariile din filme ar fi fost realiste.

Și sigur ai văzut că un glonț care ajunge în rezervor produce o explozie. Din nou, genul acesta de situații se petrece doar în filmele de acțiune. Un glonț care trece prin rezervorul unei mașini va face o gaură și, cel mai probabil, va ieși pe partea cealaltă fără să provoace vreo explozie. Cel puțin asta a demonstrat echipa de la „Mythbusters” într-unul dintre cele mai urmărite episoade din istoria serialului.

Etichete: