Cum să faci ca experiențele să îți pară proaspete și noi din nou

Cum să faci ca experiențele să îți pară proaspete și noi din nou
Sursa foto: Harry Quan/Unsplash

Pe măsură ce îmbătrânim, experiențele noi se răresc și ajungem să trecem prin aceleași lucruri iar și iar – până și experiențele care cândva ne erau atât de dragi ajung să se scurgă într-o rutină tristă.

Un studiu arată că un simplu truc poate face ca activitățile cu care suntem atât de obișnuiți să devină din nou distractive și proaspete. Cheia este să încerci experiențe vechi în moduri noi, neconvenționale, conform cercetătorului de comportamente Robert Smith, de la Ohio State University. Acest lucru poate întrerupe simțul adaptării la activități repetate, astfel revitalizâng senzația de bucurie de pe vremea când acestea erau noi și inedite.

Tipul de adaptare mai sus menționat se numește adaptare hedonică, un fenomen în care fericirea experimentată odată cu trăirea de experiențe noi pălește pe măsură ce ne adaptăm la schimbare. Această adaptare poate fi evitată dacă facem anumite lucruri într-un mod neconvențional.

Într-un experiment, 68 de participanți au fost puși să mănânce popcorn. Totuși, doar jumătate din ei au avut voie să își folosească mâinile. Restul au fost puși să mănânce cu popcorn cu bețișoare chinezești. La final, cei care au mâncat cu bețișoarele au dat dovadă de o bucurie mai mare decât ceilalți.

„Când mănânci popcorn cu bețiș0are chinezești, acorzi mai multă atenție experienței și ești mai scufundat în ea”, a explicat Smith. „Este ca și cum ai mânca popcorn pentru prima oară”. Desigur, exemplul este oarecum nerealist, pentru că nu reprezintă ceva ce ai face de bună-voie în mod normal. Chiar și așa, ideea de bază este foarte importantă – dacă reușești să te suprinzi pe tine însuți, ai putea redescoperi experiențe vechi și poate chiar să înțelegi mai bine de ce ți-au plăcut atât de mult la început.

Acest concept stă și în spatele restaurantelor unde se mănâncă pe întuneric. Dacă punem separat mâncatul și întunericul, nu pare nimic special. Împreună însă, oferă oamenilor senzația de nou, motiv pentru care asemenea restaurante au așa un succes.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: