Cum rulezi Windows 95 pe Mac, Linux sau Windows 10

Cum rulezi Windows 95 pe Mac, Linux sau Windows 10
13:00 31.08.2018

Dacă vrei să știi cum rulezi Windows 95 pe orice sistem de operare modern, este bine de știut că cineva a lucrat la o soluție facilă pentru a-ți atinge scopul.

Aparent, sunt puține motive pentru care ți-ai mai putea dori să experimentezi unul dintre cele mai vechi sisteme de operare create de Microsoft. Windows 95, însă, este una dintre cele mai importante lansări ale gigantului din Redmond din toate timpurile, iar oamenii au stat la coadă pentru a pune mâna pe el, de parcă era cel mai nou iPhone. Dacă vrei să înțelegi o parte importantă din istoria ferestrelor și a programelor de PC, acest sistem de operare lansat în urmă cu 23 de ani este secretul.

Din cauza faptului că are niște cerințe de performanță foarte limitate, de-a lungul anilor, Windows 95 a fost rulat pe o varietate foarte mare de echipamente, de la imprimante până la ceasuri inteligente. Acelea au fost însă dovezi de concept, mai mult decât situații utile în care să profiți la maxim de instrumentele incluse în vechiul SO.

În continuare, sunt de părere că Windows 95 te ajută să înțelegi cum funcționează un sistem de operare Microsoft și cât de importantă este infrastructura MSDOS din spate. Dacă vrei să-l experimentezi în tihnă, există o soluție facilă compatibilă cu orice sistem de operare modern și nu necesită un proces de instalare complicat. Dintr-un punct de vedere, vorbim de o mașină virtuală. Pentru că nu ai însă nimic de configurat pentru a-l pune pe picioare, este ca și cum ai rula un joc într-o fereastră în Windows, MacOS sau Linux.

Pentru a descărca versiunea de Windows 95 de care ai nevoie, folosește acest link de Github aferent proiectului. Din secțiunea Assets, fă click pe varianta potrivită sistemului tău de operare. Ai variante cu extensia rpm și deb pentru Linux, zip pentru MacOS și exe pentru Windows. Pe Windows, poți instala Windows 95 ca orice alt program. La final, îl vei găsi în bara de Start.

Se rulează foarte simplu, iar din meniul View de deasupra ferestrei cu noul SO poți opta pentru rularea sa în mod Full Screen – pe întregul ecran. În această iterație de Windows 95, ai acces la toate jocurile de la acea vreme care erau incluse, precum Minesweeper, Solitaire, Freecell sau Hearts. MS DOS funcționează foarte bine, dacă vrei să-ți exersezi cunoștințele de comenzi. Când ți-ai terminat treaba, îl poți închide cu Shut Down.