22 oct. 2018 | 13:40

Cum arată primul pod printat 3D din oțel

VIDEO ACTUALITATE

Primul pod printat 3D din oțel nu e doar deosebit de rezistent, ci arată ca o operă de artă pe care ai putea s-o admiri la muzeu.

Imprimantele 3D nu sunt doar cele cu care poți face figurine pentru birou; au devenit de mult timp extrem de utile, iar crearea unui pod din oțel printat astfel e doar o dovadă a versatilității acestora. Podul, intitulat sugestiv ”Podul”, are un design unic și este gata de a fi dat în folosință, în Amsterdam, după ce va fi dezvăluit la Dutch Design Week.

Echipa de la MX3D, care voia inițial să construiască podul direct deasupra unui canal, s-a reorientat și l-a produs într-un mediu controlat. La ceva timp după debutul lucrărilor, aceștia sunt gata să aducă podul în faimosul District Roșu al capitalei Olandei.

Inginerii au publicat și câteva imagini cu podul, care are un design extrem de fluid:

pod printat 3d 2

Metoda de construcție este nouă și nu a mai fost folosită la vreun proiect cu o anvergură atât de mare. Cei de la MX3D au lucrat alături de oficialii din Amsterdam pentru a crea un nou standard de siguranță. De asemenea, au colaborat și cu alți parteneri, cum ar fi cei de la Alan Turing Institute, care au montat o rețea de senzori pe pod.

pod printat 3d 3

Echipa MX3D a declarat că, odată dat în funcțiune, podul va fi capabil să colecteze date cu privire la traficul înregistrat, la integritatea structurală și la mediul înconjurător. Aceste informații vor fi folosite pentru un ”frate digital” al podului, care va fi monitorizat în permanență, pentru a detecta și preveni orice fel de incident.

pod printat 3d 4

Acesta nu e primul pod printat 3D din lume, dar este primul care folosește oțelul ca material pentru structură. Tehnologia folosită în premieră are potențial și pentru folosirea în alte domenii, chiar în cele maritime și ale aviației.

pod printat 3d 5