Cum arată primul pod printat 3D din lume

Cum arată primul pod printat 3D din lume

Printarea 3D nu mai e doar o joacă de copii sau un hobby, iar asta ne-o arată primul pod din lume construit folosind această metodă.

Tehnologia de printare 3D a devenit din ce în ce mai populară, fiind folosită nu doar pentru diverse componente de plastic sau pentru organe umane, ci și pentru structuri masive.

Primul pod printat 3D din lume a fost inaugurat recent, deschizând un nou orizont pentru această tehnologie. Începând cu 24 octombrie, poți traversa acest pod cu bicicleta, doar că va trebui să mergi până în Gemert, Olanda, pentru asta.

”Podul nu e foarte mare, dar a fost creat cu o imprimantă, ceea ce îl face unic”, spune Theo Salet, de la Eindhoven University of Technology, unde a fost printată structura. Acesta este alcătuit din 800 de straturi, iar procesul de printare a durat trei luni.

Podul are o lungime de opt metri și este primul proiect de infrastructură civilă realizat cu printarea 3D folosind beton. Deși structura este destinată bicicliștilor, podul a fost testat cu o greutate de până la 5 tone, cu mult mai mult decât va trebui să suporte acesta în mod normal.

Dincolo de noutatea unui asemenea tip de structură, proiectul vine și cu avantaje pentru mediu. Conform universității, printarea betonului folosește mult mai puține materiale decât în cadrul tehnicilor tradiționale de turnare în cofraje.

În plus, universitatea spune că printarea 3D va permite arhitecților să creeze structuri cu forme complexe, iar acestea vor fi realizate mult mai rapid decât de obicei. Per total, cercetătorii sunt de părere că un asemenea proces va ajunge să fie de trei ori mai rapid decât cele obișnuite.

Citește și:
Etichete: