16 oct. 2018 | 14:40

Cum ar arăta internetul dacă ai fi daltonist

ACTUALITATE
Cum ar arăta internetul dacă ai fi daltonist

Daltonismul nu e chiar așa cum ai mai văzut prin filme, dar tot e o condiție care te împiedică să te bucuri pe deplin de o viață colorată așa cum ar trebui.

În principiu, atunci când vorbim despre culorile din mediul înconjurător, ne bazăm pe convenții informale conform cărora albastrul e albastru, galbenul e galben sau roșul e roșul. Firește, între galbenul pe care-l văd eu și cel pe care îl vezi tu s-ar putea să fie mici diferențe, însă în mare, culoarea este aceeași. Daltoniștii nu se bucură de aceeași experiență, din păcate.

Conform National Eye Institute, până la 8% dintre bărbați și 0,5% dintre femeile cu origini nord-europene au deuteranopie; este cea mai comună formă de daltonism și îi împiedică pe oameni să distingă roșul de verde.

Când vine vorba de statul pe internet, designerii web au posibilitatea de a-i ajuta pe cei cu daltonism să navigheze mai ușor pe site-uri. Dezvoltatorul web Andrew VanNess a creat Colorblindly, o extensie pentru Google Chrome, care îți schimbă culorile din browser, astfel încât să-ți dai seama ce vede o persoană cu un anumit tip de daltonism. Asta îi poate ajuta pe dezvoltatori să înțeleagă cât de accesibil este site-ul pe care l-au pregătit.

Extensia ”folosește un filtru CSS aplicat peste pagină, care modifică nuanțele de culori prezente astfel încât să simuleze anumite forme ale daltonismului”, a scris VanNess pe pagina de Github a proiectului.

Dincolo de faptul că extensia e utilă pentru programatori, e o experiență pe care să o încerci chiar și tu. Daltonismul nu e condiția pe care ai văzut-o în filme, ci e mai complexă de atât. Există acromatomalia, unde se văd doar nuanțe de albastru, achromatopsie, unde nu se disting în niciun fel culorile, dar și protanopie, de unde lipsește roșul, sau deuteranopie.

Poți instala, încerca și descărca extensia pentru Chrome de aici.