Cum a devenit Antarctica cel mai „cunoscut” continent al planetei

Cum a devenit Antarctica cel mai „cunoscut” continent al planetei

Antarctica a dus multă vreme lipsa unei hărți detaliate a continentului, însă situația a devenit recent de domeniul trecutului.

Modelul de Referință a Elevației Antarcticii, sau REMA, e cea mai nouă hartă a continentului înghețat; aceasta îți oferă atât de multe noi detalii, încât ai senzația că dacă ai pune mâna pe hartă, ai simți imperfecțiunile solului.

Cercetătorii au compliat această hartă topografică mulțumită unor fotografii de înaltă rezoluție surprinse în 2012, de un grup de sateliți. Pentru a crea harta, milioane de imagini au fost procesate de unul dintre cele mai mari supercomputere din lume.

Hărțile anterioare nu erau foarte detaliate: cele mai bune ofereau rezoluții utile la altitudini de peste 1.000 de metri. Pe de altă parte, harta actuală e clară până la înălțimi de opt metri, în vreme ce acoperă o suprafață de 14 milioane de kilometri pătrați.

harta antarctica

”Până acum, am avut o hartă mai bună pentru Marte decât pentru Antarctica”, spune unul dintre cercetători, Ian Howat, director al Byrd Polar and Climate Research Center, de la Ohio State University. Acesta adaugă că ”acum, Antarctica e cel mai bine cartografiat continent al planetei.”

Înălțimea fiecărei zone cu roci sau cu gheață din Antarctica e acum la îndemână pentru cercetători, iar informațiile sunt extrem de precise. ”La o asemenea rezoluție, poți să vezi cam orice”, spune Howat, care sugerează că vor putea fi observate schimbări ale stratului de zăpadă, ale mișcării ghețurilor și nu numai.

Harta nu e tocmai cea pe care să o descarci pe calculator, deoarece în variantă completă are 150 TB. Cu toate acestea poți găsi mai multe informații despre aceasta aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: