25 iun. 2018 | 17:38

De ce și cât de mult se înalță Antarctica în fiecare an

ACTUALITATE
De ce și cât de mult se înalță Antarctica în fiecare an

Antarctica se înalță în fiecare an iar, în mod curios, în ultima perioadă a început să facă asta la viteze din ce în ce mai mari.

Polul Sud crește în înălțime anual, cu toate că n-ai putea să observi cu ochiul liber o asemenea schimbare. Totuși, dacă ai acces la echipamente speciale, vei afla că Antarctica își adaugă câțiva centimetri de înălțime în fiecare an. În ultima vreme, procesul e din ce în ce mai rapid, așa că s-a ajuns la o creștere de 41 de milimetri anual, iar vina ar putea să o poarte tocmai ghețurile care se topesc.

Pe măsură ce gheața se topește, forța exercitată de aceasta asupra rocilor de dedesubt scade. Odată ce suficient de multă gheață a dispărut astfel, solul de dedesubt se ridică, fiind împins în mod natural de mișcările din mantaua planetei.

Descoperirile de acum aduc atât vești bune, cât și vești proaste pentru Antarctica. Partea bună e că ghețurile rămase ar putea deveni mai stabile în viitor. Partea proastă e că ridicarea solului ar fi condus la măsurători greșite din satelit în ceea ce privește topirea ghețurilor, iar estimările ar fi fost făcute chiar și cu 10% în minus față de cât ar fi fost normal.

Solul continentului e greu de studiat deoarece e acoperit de ghețuri extrem de groase, care, dacă s-ar topi, ar ridica nivelul oceanului planetar cu 61 de metri. În anumite regiuni, însă, unde gheața subțire permite, cercetătorii au analizat solul și s-au așteptat să găsească dovezi ale unor creșteri lente de-a lungul timpului. Totuși, aceștia au descoperit creșteri care au avut loc cu viteze de patru ori mai mari decât cele la care se așteptau oamenii de știință.

Din 1992 și până acum, aproximativ 3 trilioane de tone de gheață au dispărut de la Polul Sud, iar asta a dus la o creștere cu 8 mm a nivelului oceanului planetar. Cercetătorii cred că ghețurile din Antarctica de Vest s-ar putea topi complet în următorul secol, ceea ce ar duce la o creștere cu 3 metri a nivelului apelor.