Bărbatul care și-a ucis familia arată, din nou, marea problemă cu religia

Bărbatul care și-a ucis familia arată, din nou, marea problemă cu religia

Un bărbat din Brașov s-a predat singur la Poliție pe 27 martie pentru a-și mărturisi tripla crimă – a soției și a celor doi copii.

Căsnicia lui Florin și Monica Buliga părea cel puțin decentă din exterior, înainte ca bărbatul să comită crima. O apropiată a familiei a povestit pentru Adevărul că Monica Buliga ar fi suferit mult alături de soțul ei, din cauza alcoolismului și episoadelor de înșelat ale acestuia. Femeia l-ar fi iertat pe acesta după ce bărbatul i-a promis că va renunța la alcool.

Florin Buliga a renunțat la alcool în urmă cu un an. De atunci, a devenit preocupat de ideea de viață sănătoasă și a început să meargă des la biserică. Cu câteva zile înainte să săvârșească crima, a fost de mai multe ori la Mănăstirea Șinca, unde ar fi avut o revelație religioasă, conform declarațiilor pe care le-a oferit anchetatorilor.

Florin Buliga și-a ucis soția, fiul și fiica prin lovituri repetate cu cuțitul. Medicii legiști urmează să facă autopsia victimelor și vor afla ora morții, precum și ordinea în care bărbatul și-a ucis familia.

Când a ajuns la secție să se predea, bărbatul care și-a ucis familia era plin de sânge. El a fost audiat timp de opt ore.

De ce ucid oamenii în numele religiei

Nu este un secret pentru nimeni că religia, în pofida intențiilor bune, aduce și violență. Papa Francis a spus la Universitate Catolică din Albania: „Nimeni nu trebuie să folosească numele lui Dumnezeu pentru a comite violențe. Să ucizi în numele Domnului este un grav sacrilegiu. Să discriminezi în numele Domnului este inuman”.

Papa Francis vorbea pe atunci despre teroriștii care luptă pentru islam. A vrut să sublinieze că violența și crimele religioase sunt împotriva credinței, oricare ar fi ea. Cu toate astea, marile religii ale lumii au episoade violente.

În Biblia Evreilor, Dumnezeu a ucis copiii inocenți ai egiptenilor pentru a-i da o lecție faraonului. Grupurile budiste din Japonia au susținut eforturile de război ale țării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din islam s-a născut ISIS, gruparea teroristă care a răpit nenumărate vieți în numele lui Allah.

Însă aici nu vorbim de omoruri religioase în masă, ci de o crimă izolată, a unui bărbat asupra familiei sale. Motivul lui este înfiorător și aduce aminte de personajul biblic Avraam, căruia Dumnezeu i-ar fi poruncit să meargă pe un munte și să îl jertfească pe fiul lui, Isac.

Povestea lui Avraam este una cu care copiii sunt prezentați în școli la orele de religie încă din clasa întâi. Practic, Avraam a fost supus unei probe de fidelitate de către Dumnezeu, care voia jertfa supremă ca dovadă a credinței. În dialogul cu Isac, Avraam i-ar fi spus acestuia „Dumnezeu va avea grijă de mielul jertfei sale”. Înainte de a-l ucide, Avram a fost oprit de un înger, iar totul s-a terminat cu bine.

Să presupunem însă că un bolnav psihic ia contact cu o asemenea poveste – care sunt șansele ca acesta să vadă în sine un Avraam renăscut, care trebuie să mulțumească providența prin jertfa familiei?

Ce înseamnă o boală psihică în acest caz

Dacă Florin Buliga suferă de o boală psihică pot spune doar medicii psihiatrii, însă întregul caz te face să te întrebi cât de departe pot merge oamenii de dragul religiei.

„Nu am observat să aibă urme de regret, real, asupra a ceea ce a făcut, fiind convins de teoriile lui”,  a spus Daniel Dancă, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, potrivit Mediafax.

„Şi-a motivat fapta considerând, fiind convins că în felul acesta a facilitat accesul membrilor familiei sale către o lume mai bună, unde aceştia să fie mai liniştiţi. Urmează să mai facem investigaţii să vedem care era atmosfera în familie, dacă se certau sau nu se mai înţelegeau. El afirmă că după ce a comis fapta ar fi comunicat telepatic cu ei si i-au transmis ca sunt mai bine”.

Bărbatul a dat declarații bizare, precum”acum familia mea este bine, înainte nu era”, „viaţa e rea” și „aşa le-am salvat sufletele”. La audieri, a făcut referire la teoria îngerilor și la expansiunea conștiinței.

Adepții expansiunii conștiinței cred că toți suntem un tot unitar și că dimensiunile sunt etape în drumul omului spre Dumnezeu. Practic, expansiunea aceasta presupune o trezire spirituală, care spune că nu putem fericiți până nu iertăm greșelile celor din jur.

Citește și: