Cercetătorul care a folosit pâinea arsă ca să studieze creierul

Cercetătorul care a folosit pâinea arsă ca să studieze creierul

Wilder Penfield a fost un neurochirurg care a revoluționat medicina și a primit titlul de cel mai grozav canadian care a trăit vreodată.

Penfiel s-a născut și a crescut în Statele Unite ale Americii. A învățat la Oxford și Princeton. Era de părere că studiul medicinei este cea mai bună modalitate de a face din lume un loc mai bun. El s-a mutat în Canada în 1928, la vârsta de 37 de ani.

Acolo, el a inventat procedura Montreal, pentru pacienții care suferă de epilepsie severă. În cadrul acestei proceduri, pacientul este anesteziat local și rămâne treaz cât doctorul îi stimulează anumite părți din țesutul creierului. Pacientul poate să îi spună doctorului ce simte, astfel încât acesta să distrugă celulele nervoase responsabile pentru crizele de epilepsie.

Ce legătură are însă pâinea prăjită cu întreaga procedură? Primul pacient care a primit procedura Montreal a spus că poate simți miros de pâine prăjită, deși nu ar fi avut de unde să vină. Acest lucru l-a ajutat pe Penfield să facă încă o descoperire. El a înțeles că anumite părți ale creierului sunt asociate cu anumite sarcini, precum vorbitul sau mișcarea. Stimularea lor poate să ducă la diverse reacții – inclusiv cea a amintirii mirosului de pâine arsă.

Cercetarea lui Penfield a revoluționat tărâmul neuroștiinței și a deschis calea către noi studii. Ulterior, oamenii de știință au putut să creeze hărți cu zonele creierului, inclusiv cortexul homunculus. De asemenea, procesele anumitor experiențe, precum amintirile și halucinațiile, au ajuns să fie înțelese mai bine. Mai mult, contribuțiile lui Penfield la neurochirurgia modernă au ridicat statutul Canadei în ceea ce privește sistemul de sănătate și știință.

El a fost sărbătorit recent de Google printr-un doodle. Celebrarea a venit cu ocazia celor 127 de ani trecuți de la nașterea lui Wilder Penfield.

Citește și:
Sursa: Time