23 dec. 2018 | 14:46

Cel mai bizar craniu din lume are o poveste și nu-i chiar ca pe internet

ACTUALITATE
Cel mai bizar craniu din lume are o poveste și nu-i chiar ca pe internet

Malformațiile craniene sunt o realitate dură și macabră, dar e bine să te lași greu impresionat dacă e vorba de o simplă poză pe internet. Cea mai ciudată imagine cu un craniu o să te mire în primele secunde, dar apoi ar trebui să-ți dai seama că ceva nu e bine.

Un craniu deformat, un craniu cvintuplu, ce pare a fi o monstruozitate umană de care natura și-a bătut joc, este, de fapt, o bătaie de joc la adresa dovezilor istorice și acestor anomalii biologice.

Știrile false nu au doar subiecte politice, economice și sociale. Erori voite apar și printre articolele istorice și, mai ales, printre imaginile care aparent îți dezvăluie ceva nemaivăzut.

Dacă dai pe Facebook de pagina Pictures in History, ai face bine să o ocolești întrucât s-ar putea să găsești tot felul de aberații mascate în spatele unei istorii care, de fapt, este fictivă.

Exemplul vine de pe 15 decembrie, când pe această pagină a fost publicată imaginea cu acel craniu bizar. Este o masă osoasă amorfă care pare să fi avut 12 ochi, cinci nasuri și cinci guri, din care doar vreo două sau trei ar fi putut fi funcționale, după cum arată.

Dar, craniul nu este altceva decât o contopire a cinci cranii umane normale, într-un program de editare foto, cel mai probabil Photoshop. Dacă ești obișnuit cu astfel de imagini, probabil că ți-ai dat seama din prima că e o păcăleală grosolană.

“Craniu cvintuplu extrem de rar din 1918”, apare în descrierea imaginii…sigur că da. Extrem de rară este o editare de genul celei realizate de Richard Kittle, pentru că el ar fi autorul fotografiei.

“Originile” acesteia le poți găsi tocmai în decembrie 2006, când Kittel a publicat-o pe Flikr, împreună cu o poveste de adormit copiii (sau de speriat) care ar fi trebuit să explice ce era cu acel craniu.

Povestea e de-a dreptul stupidă, dar unii probabil că o cred. Kittel spunea la acea vreme că persoana respectivă ar fi murit la 41 de ani, după ce a fost trei săptămâni în comă. În momentul în care ar fi ieșit dintr-un magazin de dulciuri, ar fi suferit un accident nefericit, ca urmare a neatenției (era orb de doi dintre cei 12 ochi)…După moartea lui, craniul i-a dispărut…până în acel prezent (la care publica imaginea), când a fost regăsit în timpul unui raid al poliției după droguri. Întreaga poveste o poți citi pe Flikr, dacă vrei să te amuzi.