Contoarele inteligente pot afla mai multe despre tine decât crezi

Contoarele inteligente pot afla mai multe despre tine decât crezi

Contoarele inteligente pot fi folosite pentru a afla destul de multe lucruri cu privire la ce se întâmplă la tine acasă.

Contoarele inteligente nu sunt neapărat o binecuvântare. Ca mai toate lucrurile smart din casă, și acestea au potențialul de a te supraveghea mai mult decât ar trebui. Dispozitivele pot interfera cu routere și cu alte device-uri conectate la internet, dar nu asta ar fi marea problemă.

A fost descoperit faptul că multe contoare inteligente colectează informații private, care pot fi folosite ulterior pentru a prezice care e rutina ta zilnică: momentul în care te culci, când te trezești sau când nu ești acasă.

Mai mulți americani care fac parte din Naperville Smart Meter Awareness s-au luptat îndelung în tribunalele federale din SUA cu furnizorul de energie electrică al orașului. Aceștia din urmă, companie deținută de oraș, au hotărât în 2011 că aceste contoare inteligente trebuie instalate în orice proprietate racordată la rețeaua electrică.

În cadrul unui apel din cadrul procesului, cetățenilor din Illinois li s-a dat dreptate: curtea de apel a decis că al Patrulea Amendament protejează cetățenii față de colectarea de date legate de consum de către contoarele inteligente.

Curtea a indicat că astfel de dispozitive inteligente colectează, de fapt, date care pot trimite către analize mult mai detaliate. Jamie Williams, avocat la Electronic Frontier Foundation a declarat că ”Curtea a admis că contoarele inteligente vin la pachet cu riscuri serioase față de intimitatea locuințelor noastre, iar aplicarea unor legi din era analog în cea digitală nu mai funcționează”.

Deși decizia este valabilă doar în Illinois, Williams speră că și în alte state se vor lua decizii similare, iar lumea va înțelege pericolele asociate contoarelor ”smart”.

Citește și:
Etichete: