Contoarele electrice inteligente pot înregistra consumuri mult mai mari decât ar fi normal

, 13 Mar, 14:54

O serie de teste de laborator efectuate de cercetători olandezi arată că o serie de contoare electrice inteligente pot oferi citiri mult mai mari decât ar fi normal.

În cadrul studiului au fost folosite nouă mărci diferite de contoare electrice inteligente, iar cercetătorii au folosit și un contor electromecanic, pentru comparații. Folosind un sistem simplu de testare, inginerii au conectat contoarele la diverse dispozitive găsite în locuințe, cum ar fi becuri economice sau reșouri.

Testele au fost efectuate pe parcursul a șase luni, fiecare test în parte având o durată de cel puțin o săptămână, iar cercetătorii au făcut tot posibilul pentru a simula condiții reale de utilizare, fără să ducă aparatele la limită.

Rezultatele acestor teste sunt extrem de variante, unele contoare electrice inteligente având erori de până la 582%. Testele care au avut asemenea rezultate au fost repetate de câteva ori, iar cifrele au fost asemănătoare, scrie bleepingcomputer.com.

Cinci din cele nouă contoare afișau rezultate mult mai mari decât în mod normal, iar alte două afișau rezultate mai mici, de până la -32% față de standard. Cele mai mari probleme au apărut atunci când la contoarele electrice erau legate becuri LED și becuri economice. În urma cercetărilor amănunțite, inginerii au descoperit că aparatele care ofereau citiri prea mari foloseau bobine Rogowski, în timp ce aparatele cu senzori bazați pe efectul Hall ofereau citiri mai mici.

Doar în Olanda, aproximativ 750.000 de contoare inteligente ar oferi rezultate greșite, iar la nivel global, numărul ar putea fi mult mai mare, deoarece guvernele, mai ales cele ale statelor membre UE, au început să promoveze astfel de contoare în defavoarea celor clasice, electromecanice.

Impactul real al acestui studiu nu poate fi măsurat, deoarece inginerii nu au publicat detalii despre producătorii și modelele de contoare testate.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Comentarii

Enel ne fura cu ,,acordul” ANRE !!! Cu cat ai aparatura mai ,,economica”” cu atat te fura mai tare !!!
PS Dupa ce mi-am schi,bat toate becurile cu filament (dar ,,economice) cu ,,led”-uri factura (ca sa vezi!) a… crescut !!!
PS Cei care pot ,,pacali” contoarele astea ,,inteligente” sa ne spuna si noua !!

Răspunde

Pai doar sunt „inteligente”, nu ? :))) Prosti sunt aia care platesc, constiinciosi: impozite, taxe, amenzi, facturi … lumea e impartita fix intre hoti si prosti.

Răspunde

Cred ca ar trebui ca aceste contoare sa fie montate optional, la cererea consumatorului.Nu inteleg de ce un instrument de masura care a dat rezultate pana acum trebuie inlocuit cu ceva nou care inca nu a fost testat sufcient. Sau se urmareste aceasi hotie ca la contoarele de gaz unde se masoara cantitatea de gaz (metri cubi) si se factiteaza puterea calorica in KW , fara ca tu consumator sa poti sa ai un instrument de masura a compozitie gazelor livrate. ANRE si Protectai Consumatorului ar trebui sa se autosesizeze, hotia prezumata fiind prea mare si pagubitii prea multi.

Răspunde

In SUA a fost un scandal imens cu aceste contoare ”inteligente”! S-a ajuns pana acolo incat Curtea Suprema a SUA a obligat pe toti americanii sa accepte aceste contoare, dar Curtile Supreme ale mai multor state SUA au anulat aceasta lege.A fost scandal cu bataie intre cetateni si politia americana, contoarele au fost montate cu forta si s-a constatat nu doar ca facturile au crescut cu 200/300%,dar aceste contoare produc si radiatii mortale pentru cei din imediata apropiere.Daca ai contorul in casa, e vai de tine!
Bineinteles ca la noi nu se sufla o vorba despre asta, ”puliticienii” nostri au alte prioritati, in Colonia Romania!
Urmariti aici ce inseamna contoarele inteligente(iar megaexcrocheria continua!) https://youtu.be/dHckmNuhAlo

Răspunde

Ar trebui sa facem o petitie semnata on line si sa o depunem la ANRE…

Răspunde

Pentru lucrurile astea dragilor trebuie sa iesim in strada. Sa fim clari cu ce dorim. Lista si sa se implineasca liniutele. Asa haotic… ce rost are? Insa cum habar nu avem ca avem si drepturi nu doar obligatii mai dureaza vrea 150 de ani. Momentan suntem meduze. Adica nevertebrate. Adica nu avem coloana vertebrala. O mie de vorbe nu fac nici cat o para chioara. Avem ce meritam.

Răspunde

582% eroarea… Pentru un consum cu o putere activă de 1W, asta ar veni 5.82W. pentru 100W rezultă 582W. Cum este obținută această valoare în calculele lor? Pentru că una este să calculezi eroarea la 1W, alta este la 1kW. Oricum foarte mare diferența.

Răspunde

Corectez: pt. o eroare relativă de 582%, valoarea măsurată ar fi fost 6.82W pentru 1W consum real.

Răspunde

Ioana, pentru ce să ieși în stradă? Pentru înlocuirea contoarelor​ digitalizate cu unele electromecanice? Schimbarea contoarelor a cerut-o U.E.. Dacă vrei să faci un bine, caută ingineri cu studii electrice (încerci pe la facultăți – studiul de mai sus la facultate l-au făcut), faci niste teste laborioase (de fapt sunt mult mai simple), redactezi un articol cu explicații amănunțite, după care îl faci public. Mai departe cred că ști ce soluții sunt.

Răspunde

Urmariti aici ce inseamna contoarele ”inteligente”!
https://youtu.be/dHckmNuhAlo

Răspunde

Eu am un contor pe casa scării (în bloc) și pentru că odată am înregistrat un consum atipic (cu vrep 400Kw) peste media normală, am avut bănuieli că ceva nu este în regula. Așadar, mi-am cumpărat un contor (tot electronic) omologat, sigilat, nou, pe care mi l-am montat în apartament după siguranțe. Scopul montării acestuia este să pot face oricând comparație de consum între cel oficial și cel personal. Dacă nu apar diferențe mai mari de plus/minus 1Kw intre cele două atunci totul e ok..asta pentru liniștea mea, dacă plătesc cât plătesc măcar știu că merită și acela este prețul adevărat.

Răspunde

Bani nelimitat si repede! Real! Este timpul sa-ti asiguri viitorul, cu acest ghid pas cu pas al prosperitatii pe termen lung! Profita si tu de programul nostru de castiguri suplimentare in timpul liber, asa cum multi alti oameni au facut-o deja si sunt extrem de multumiti! Incepe acum, cat mai e timp! Rezolva-ti repede problemele cu banii! Cauta-ne de urgenta la adresa de email: vasileiuliu@gmail.com

Răspunde

– Am o cunostinta, mai in varsta, care s-a trezit de la un consum lunar obisnuit de 40 lei /luna la 700 lei /luna, fara sa aiba consumatori in plus, a facut taraboi, se pare ca aia cam stiau despre ce este vorba si i-au corectat factura.
– Se poate monta un contor electro-mecanic in casa, nu este scump, ca sa poti compara cu cel digital.
– Stiti cumva daca contorul digital poate fi incrementat wireless, eventual de la mica distanta cu diverse dispositive dissimulate in camera foto sau altceva ?
– Orice aparat digital poate contine orice smecherie de facut orice, iti face si poze numai sa zambesti frumos.

Răspunde

factura la gaz este in kw nu in metri cubi !!! de ce? pai eu consum gazul si compozitia acestuia!!! factura la curent are fortat bagat si costul acestor contoare care asa cum declara pro tv sunt cele mai ieftine, adica peste 700 euro in 10 ani cat au garantie.tot acest post tv declara ca enel le monteaza gratuit….oare asa este?! am tot iluminatul in casa pe led.bilanul energetic calculat al becurilor este de 45 w .am trecut de la becuri normale cu un bilant total de 380 w. tot ce am : frigider, aspirator, masina de spalat, etc sunt de ultima generatie adica clasa energetica A sau A+.in 2014 plateam pe 2 luni 2000-2400 ron in functie de sezon cu un contoar cu disc iar din 2014 cand l-au inlocuit platesc 2100-2500 ron avand aceiasi consumatori fara sa modific absolut nimic.in ce fel sunt acestea eficiente cand eu platesc in plus mai ales ca tarifele au scazut ?

Răspunde

Adaugă un comentariu

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail