Cât stau pe internet românii: cifrele oficiale sunt surprinzătoare

Cât stau pe internet românii: cifrele oficiale sunt surprinzătoare

Românii sunt prezent tot mai mult pe internet, iar asta se poate observa în consumul lunar de internet care a crescut atât pe internet fix, dar mai ales pe internet mobil.

În primul semestru al acestui an, un român a consumat, în medie, în fiecare lună 26 GB prin internet fix și 2,3 GB prin internet mobil, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în comunicații (ANCOM). Așadar, traficul mediu lunar pe locuitor a crescut cu 15% în cazul internetului fix și cu 49% în cazul internetului mobil.

Când vine de internet pe mobil, majoritatea românilor (46%) au conexiuni 4G, numărul acestora crescând în continuare și în acest trimestru cu 12%. Conexiunile 3G reprezintă 39%, astfel ponderea conexiunilor de mare viteză ajung la 85% din totalul de 19,3 milioane de conxiuni de internet mobil.

Traficul total de internet mobil a crescut cu 48% în primele șase luni ale acestui an, ajungând la 0,26 milioane TB, ceea ce înseamnă că traficul mediu lunar de internet mobil per locuitor a fost de 2,3 GB.

Și numărul de conexiuni la internet fix a crescut în acestă perioadă și a ajuns la 4,9 milioane de conexiuni. Așadar, rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării este de 60% la nivel național, respectiv de 72% în mediul urban și de 43% în mediul rural.

Decalajul dintre urban și rural există în continuare, dar se micșorează de la an la an. Numărul de conexiuni la internet fix în mediul rural a depășit 1,5 milioane.

La nivel național, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză (cel puțin 100Mbps) a ajuns la 66%, în principal datorită extinderii reţelelor de fibră optică, care ajung tot mai aproape de locaţia utilizatorilor finali. De altfel, 58% din conexiunile de internet fix sunt realizate prin FTTH sau FTTB.

În prima jumătate a anului 2018, traficul total de internet fix a fost de 3 milioane de TB (+14%), astfel că traficul mediu lunar de internet fix per locuitor a fost de 26 GB.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: