Comisia Europeană a decis oficial soarta orei de vară

Comisia Europeană a decis oficial soarta orei de vară

Comisia Europeană a propus în mod oficial eliminarea orei de vară. Decizia rămâne acum la latitudinea statelor din Uniunea Europeană.

Președintele Jean-Claude Junker a declarat că schimbarea orei trebuie să înceteze și că statele membre ar trebui să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă.

„Cu toții afirmăm în discursurile noastre că dorim să acționăm la nivel macro în chestiunile de importanță majoră și la nivel micro în chestiunile de importanță minoră. Dar nu există aplauze atunci când legislația UE prevede faptul că europenii trebuie să schimbe ora de două ori pe an. Astăzi, Comisia propune schimbarea acestei situații”, a mai declarat Jean-Claude Junker.

Respondenții sondajului care te lăsa să votezi eliminarea orei de vară au spus în proporție de 80% că susțin această decizie. După anunțul lui Jean-Claude Junker, propunerea Comisiei Europene urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliu pentru a-și da acordul.

Cu alte cuvinte, propunerea înlătură obligativitatea schimbării sezoniere a orei în toată Uniunea Europeană și lasă statele să decidă singure ce doresc să facă. Astfel, țările membre ale Uniunii Europene au timp să comunice dacă vor sau nu să păstreze ora de vară până în aprilie 2019. Ultima schimbare obligatorie a ceasului va avea loc pe 31 martie 2019.

Decizia Comisiei Europene vine ca urmare a cetățenilor care contestau tot mai des schimbarea orei, a Parlamentului European, dar și a unora dintre statele membre.

Ideea orei de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și a fost propusă în secolul al XVIII-lea. Principalul motiv al implementării a fost acela de a economisi energie. De asemenea, aceasta a apărut și ca o necesitate în timpul războaielor.

Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem în 1916. În România, ora de vară a fost introdusă în 1917.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: