01 aug. 2018 | 13:25

Motivul pentru care s-ar putea să nu colonizăm Marte vreodată

ACTUALITATE
Motivul pentru care s-ar putea să nu colonizăm Marte vreodată
NASA

Filmele SF ne-au convins că Marte ar putea fi transformat într-un nou cămin pentru noi, atunci când viața nu va mai fi sustenabilă pe Terra, unde am putea trăi fără să fie nevoie de un costum spațial.

Traiul pe Marte fără costum ar fi posibil dacă oamenii de știință ar putea crește temperatura și presiunea planetei prin crearea unei noi atmosfere cu ajutorul gazelor de seră. Dar se pare că acest lucru nu va fi posibil, pentru că singurele gaze de seră care se regăsesc în cantități semnificative pe Marte sunt dioxidul de carbon și vaporii de apă – iar ambele sunt înghețate.

„Dacă există suficient dioxid de carbon, am putea încălzi Marte în 100 de ani odată ce începem”, a explicat Chris McKay, de la Ames Research Center al NASA. „Știm cum să încălzim o planetă – o facem pe Pământ. Întrebarea fundamentală este – există suficient material?”.

Răspunsul este nu, conform lui Bruce Jakosky, de la University of Colorado, Boulder și Christopher Edwards, de la Northern Arizona University. Cei doi au folosit rezultatele de la mai multe nave pentru a stabili un inventar al dioxidului de carbon de pe Marte.

Momentan, presiunea atmosferică a planetei Marte este de 6 milibari. Prin comparație, presiunea la nivelul mării de pe Pământ este de un bar.

„Am avea nevoie undeva la un milion de cuburi înghețate de dioxid de carbon împrăștiate pe mii de kilometri pentru a ajunge la un bar”, a spus Jakosky cu privire la presiunea de pe Marte. Dacă s-ar putea crea o presiune de un bar, temperaturile ar fi cu câteva grade peste zero, permițând existența apei lichide și, implicit, a vieții, pe planetă.

Aerul nu ar fi respirabil, iar oamenii ar avea nevoie de măști cu oxigen. Plantele ar putea crește încet-încet, lucru care ar mări cantitatea de oxigen din aer pe parcursul a câteva secole.

Dar rămâne o problemă – cu nivelul de dioxid de carbon descoperit de cercetători, temperatura ar putea fi mărită la cel mult 20 de milibari. Așadar, tehnologia nu poate transforma cu adevărat Marte într-un al doilea cămin pentru noi, în condițiile în care nu există destul dioxid de carbon pentru a permite acest lucru. „Nu e vorba că nu putem transforma Marte într-un fel de Pământ, doar că nu este atât de simplu pe cât spun unii oameni”, a zis Jakosky.