19 mart. 2018 | 07:05

De ce e imposibil să găsim extratereștri cât timp aceștia încă trăiesc

ACTUALITATE
De ce e imposibil să găsim extratereștri cât timp aceștia încă trăiesc

Câteva calcule ale cercetătorilor au arătat că s-ar putea să nu găsim civilizații extraterestre care încă să fie în viață.

De câteva decenii încoace, viața extraterestră obsedează întreaga planetă. Agențiile spațiale și guvernele lumii continuă căutarea de dovezi și, de ce nu, extratereștri în „carne și oase”. Însă, șansele ca omenirea să găsească semne ale vieții extraterestre cât încă aceștia sunt în viață sunt minimale.

Noile cercetări arată că semnalele trimise de extratereștri călătoresc mult timp prin spațiu. E greu de crezut că aceste civilizații vor mai fin în viață când aceste semnale vor ajunge la noi.

Calculele prin care s-a ajuns la această concluzie reprezintă o actualizare a ecuației legendare Drake. Ea a fost propusă pentru prima oară în 1961 de Frank Drake la Observatorul Național de Radio Astronomie din Virginia de Vest, ca o metodă succintă de a calcula câtă viață extraterestră ar putea fi „acolo”.

Folosind variabile ca numărul de stele născute în fiecare an, numărul de planete potențial locuibile pe care le-ar avea și șansele dezvoltării vieții organice, ecuația ne dă o idee despre probabilitatea primirii de semnale.

Astfel, în conformitate cu numerele recent actualizate, șansele nu sunt foarte promițătoare.

„Dacă civilizația va emite un semnal din cealaltă parte a galaxiei, când acesta va sosi pe Pământ, civilizația va dispărea deja”, declară echipa de cercetători care a luat parte la calcule.

Fiecare dintre variabilele din ecuația lui Drake este deschisă dezbaterii. Însă oamenii de știință au propus un marker de 100.000 de ani ca un semnal trimis din cealaltă partea a galaxiei să ajungă la noi, cam cât ia luminii să traverseze galaxia.

Scopul acestor calcule este de a obține o perspectivă mai bună asupra lipsei noastre de contact cu alte forme de viață străine până acum.

În cele din urmă, cercetătorii speră ca ecuația Drake revizuită ne poate ajuta să ne îmbunătățim șansele de a găsi semnale radio în spațiu, probabil printr-o înțelegere mai bună a locurilor unde să ne îndreptăm telescoapele.

Chiar și așa, calculele efectuate sunt preliminare, ele nefiind evaluate și de alți cercetători, asta deși este online.