Culturile de cafea, afectate de-o ciupercă extrem de periculoasă

Culturile de cafea, afectate de-o ciupercă extrem de periculoasă

O ciupercă neînțeleasă de cercetători afectează culturile de cafea din America Latină. Până acum, ciuperca a provocat daune de miliarde de dolari.

Boala este provocată de ciuperca Hemileia vastatrix care slăbește randamentul plantei. În unele cazuri, poate distruge o întreagă cultură pentru câțiva ani buni. Aceeași ciupercă ar fi fost responsabilă pentru prăbușirea industriei de cafea din Sri Lanka de la sfârșitul anilor 1800.

În ciuda eforturilor depuse în anii ’70 de a  gestiona boala și de a produce soiuri rezistente la ciupercă, experții avertizează că boala evoluează în America Latină.

„Suntem în mijlocul celei mai mari crize de cafea din epoca nostră”, a declarat Josué Morales, producător și explorator din Guatemala.

Boala „rugina cafelei” provoacă distrugerea sau pierderea frunzelor plantei. În America Centrală, 70% din ferme au fost afectate de această boală, ceea ce a produs daune de 3,2 miliarde de dolari și pierderi de job-uri, potrivit Universității Purdue.

Arabica, care reprezintă aproximativ 75% din producția globală de cafea, este vulnerabilă în mod special la acest patogen. Din păcate, oamenii de știință nu știu prea multe despre ciupercă.

Cercetătorii precizează că este una dintre bolile pe care le știu de peste 100 de ani, dar, cu toate acestea, nu îi înțeleg ciclul de viață. „Este mult mai dificil decât sună. Aceste ciuperci sunt acel tip de patogeni din care nu poți obține ADN pur în cantități semnificative”, a declarat Cathie Aime, cercetătorul care a primit recent o finanțare pentru a studia boala.

De asemenea, ea a precizat că nu poți să dezvolți o cultură sau să o manipulezi în laborator și că este vorba despre niște microfungi, deci are de-a face cu organisme extrem de mici.

Oamenii de știință lucrează pentru a înțelege mai bine tot, de la procesul reproductiv al ciupercii, până la genomul său complet, în speranța că vor putea ține piept problemei care se agravează.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Npr