07 ian. 2018 | 08:44

Ce trebuie să știi despre știrile virale care amenință că dispare ciocolata

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi despre știrile virale care amenință că dispare ciocolata

În ultima vreme, au tot apărut știri despre o dispariție iminentă a ciocolatei în următorii 40 de ani. Nu te panica încă, e o rezolvare.

Posibilitatea unei asemenea pierderi este înfiorătoare și a pornit de la un articol de pe Business Insider. Articolul avertiza că, în următorii 40 de ani, ciocolata va dispărea din cauza încălzirii globale. De asemenea, sublinia că plantele de cacao vor dispărea până în 2050, ca efect al temperaturilor ridicate și condițiilor meteo uscate.

Dacă nu erau deja suficiente dovezi care să ne arate cât de gravă este schimbarea climatică, acum avem încă una. Din fericire însă, avertismentul nu este în totalitate atât de grav pe cât am crede.

În 2016, cei de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au lanst un raport despre încălzirea globală. În acest raport, se prezicea că, până în 2050, temperatura globală va crește cu 2,1 grade Celsius. Acest lucru ar putea însemna ca doi dintre cei mai mari producători de cacao din lume – regiunile Coasta de Fildeș și Ghana din Africa, precum și Indonezia – vor pierde terenurile arabile.

De la afirmațiile raportului și până la a spune că ciocolata va dispărea este însă cale lungă. O asemenea presupunere nu are un fundament logic, din moment ce boabele de cacao se cultivă și în alte zone. „Cacaoa se cultivă și în alte locuri, cum e Australia, și nici măcar nu este nativă din Africa”, a explicat biologul evoluționist Ingrid Parker.

Cei de la Innovative Genomics Institute de la Universitatea Berkeley au explicat mai bine problema boabelor de cacao. „Oamenii de știință prezic că schimbarea climatică va reduce semnificativ numărul de terenuri viabile pentru cultivarea de cacao în următoarele decenii, deși probabil nu până la punctul extincției”, au declarat. „Majoritatea de cacao este produsă în Africa de Vest, iar reducerea terenurilor pentru cultivarea de cacao la o regiune și mai mică ar putea grăbi împrăștierea bolilor”.

Faptul că încălzirea globală trebuie să rămână în atenția noastră pentru a o putea combate este clar. De asemenea, e incontestabil că impactul ei se poate extinde și asupra producției de mâncare. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să luăm de bune toate informațiile care ajung virale.