Cine e S.P.L. Sørensen, omul pe care Google l-a pus pe prima pagină

Cine e S.P.L. Sørensen, omul pe care Google l-a pus pe prima pagină

Google are un doodle special pe 29 mai în onoare lui S.P.L. Sørensen. El a fost un chimist danez cunoscut pentru stabilirea noțiunilor pH-ului.

S.P.L. Sørensen s-a născut la 9 ianuarie 1868 la Havrebjerg, Danemarca. Numele lui complet a fost Soren Peder Lauritz Sørensen. În timpul vieții a lucrat la laboratorul Carlsberg din Copenhaga între 1901 și 1938. Conceptul de valori ale pH-ului a fost introdus în 1909 ca o modalitate convenabilă de a exprima aciditatea.

Pe această idee este construit și doodle-ul de pe prima pagină a Google. E, în esență, un joc.

Apare câte un produs, cum ar fi un ou, și tu trebuie să îl pui în dreapta sau în stânga. Adică să stabilești dacă produsele respective au un pH negativ sau pozitiv. La mijloc există cele cu pH neutru, dar în acest doodle, la mijloc, este S.P.L. Sørensen.

Cum a ajuns să acorde S.P.L. Sørensen valori alimentelor

S.P.L. Sørensen inventator PH

În timp ce lucra la laboratorul Carlsberg, S.P.L. Sørensen a studiat efectul concentrației de ioni asupra proteinelor. Deoarece concentrația ionilor de hidrogen a fost deosebit de importantă, el a introdus scara pH-ului ca o modalitate simplă de a exprima asta. Scara a început să fie folosită din 1909. Articolul în care a introdus scara (folosind notația pH), a descris două metode noi pentru măsurarea acidității.

Prima metodă a lui S.P.L. Sørensen se bazează pe electrozi. A doua presupune compararea culorilor probelor și a unui set predefinit de indicatori.

[readmore]

Chimistul a murit pe 12 februarie 1939. Cercetările sale sunt însă legendare până în prezent. Totodată, valorile pH au ajuns să fie folosite atât în scopuri practice, cât și în advertising pentru a poziționa într-o gamă premium anumite săpunuri.

Dincolo de toate acestea, du-te pe prima pagină din Google și vezi cât de bine te pricepi la chimie de bază ca să stabilești în ce categorie se încadrează produsele respective. Spoiler: ai și o baterie de mașină.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI