Cum va face CIA din James Bond doar o amintire

Cum va face CIA din James Bond doar o amintire

James Bond ar putea deveni o amintire în viitor, asta dacă CIA reușește să-și pună în practică planurile de transformare a spionajului.

Spionii umani vor deveni un element de domeniul trecutului, iar cei de la CIA sunt foarte conștienți de asta. Dawn Meyerriecks, director adjunct pentru dezvoltare de tehnologie în cadrul CIA, a declarat în cadrul unei conferințe că Agenția se adaptează pentru fronturi în care adversarul principal este o mașinărie și nu un agent uman.

Meyerriecks spune că alte țări se bazează pe inteligență artificială pentru a urmări agenții inamici încă de acum câțiva ani. Ea a menționat și dificultățile pe care le are un spion care încearcă să trăiască folosind o identitate falsă, în era digitală și a rețelelor sociale. Aceasta indică astfel că lumea modernă devine un loc inospitalier pentru spionii clasici.

Cu toate acestea, CIA nu renunță la spionaj, pur și simplu. În ultimii 30 de ani, Agenția s-a pregătit pentru momentul în care să facă tranziția de la spioni umani către inteligența artificială. Documente guvernamentale din 1984 vorbesc despre asemenea schimbări, în cadrul unui grup care urma să ofere șefilor instituției update-uri lunare cu privire la procesul de cercetare și dezvoltare a inteligenței artificiale. Încă de la acea vreme, CIA recunoștea viitorul pe care îl reprezintă tehnologia, chiar dacă majoritatea ar fi crezut că e vorba doar de scenarii SF.

cia spioni inteligenta artificiala

Spionii din ziua de azi trebuie să fie invizibili, dar acum adversarul nu mai este uman, ci digital. Meyerriecks spune că sunt cel puțin 30 de țări care pot identifica oamenii în mulțimi, cu ajutorul sistemelor de recunoaștere facială. Asta înseamnă că serviciile de ”apărare” au un pas în față când vine vorba de acest joc global de-a v-ați ascunselea, purtat în comunitatea de inteliigence.

Sunt șanse foarte mari ca spionii umani să nu mai aibă nicio șansă în următorii ani, în funcție de noile tehnologii dezvoltate. Astfel, ajungem în punctul în care toate gadgeturile impresionante pe care le avea James Bond ajung chiar să-l înlocuiască pe spion.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: