Chirurgii ar putea face practică în realitatea virtuală

Chirurgii ar putea face practică în realitatea virtuală

Chirurgii ar putea să învețe meserie fără să mai fie nevoie să folosească trupuri ale decedaților, ci realitatea virtuală pentru practică.

Medicina are o mulțime de părți bune, dar totodată are și destule părți nu la fel de bune, mai ales pentru medicii care trebuie să se ocupe de pacienți. Probabil una dintre cele mai mari probleme de acest fel o au chirurgii, care trebuie să facă practică pe cei trecuți deja în neființă.

Cadavrele nu sunt cele mai plăcute medii de lucru, însă sunt o resursă esențială pentru cei care trebuie să învețe meserie. Problema reală, de fapt, o reprezintă faptul că acestea nu sunt disponibile în număr foarte mare. Nu mulți sunt dispuși să-și doneze corpul în numele științei, așa că, uneori, poate exista o lipsă de material de lucru.

Tocmai de aceea, se caută alternative. Doi chirurgi de la Montpellier Medical University, Guillaume captier și Mohamed Akkari, au avut ideea de a crea o aplicație în realitate virtuală, cu ajutorul căreia studenții pot diseca trupuri fără să mai aibă nevoie de unele reale.

Andrei Vakulenko, de la Artec 3D, spune că ”în aplicație va exista un mod de practică și unul de testare, pe care îl vor opera profesorii. În modul de practică, studentul primește informații despre cum e cel mai bine să disece o zonă anume, iar apoi poate trece la treabă. În modul de examinare, studentul trebuie să răspundă la întrebări și să efectueze operația fără ajutor.

Cadavrele din aplicație sunt variante scanate 3D ale unor trupuri reale. Operațiile pot fi făcute cu ajutorul unor unelte cu feedback tactil, pentru a îmbunătăți experiența de învățare.

”Aplicația e încă în curs de dezvoltare, dar lucrăm la crearea unei variante finale cât mai reale, de pe urma cărora studenții să învețe cât mai bine înainte să treacă la un trup real.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: